• A legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer

    Szerző: MTI

    Főként tablettával védekeznek az amerikai nők a nem kívánt terhesség ellen, de a washingtoni kormányzat e témában készült összehasonlító jelentése szerint más országokban jóval népszerűbb ez a módszer.

    Az összehasonlítás alapján az Egyesült Államokban több nő választja a petevezetéke elköttetését, mint más országokban - áll a betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) szerdán közzétett elemzésében.

    Hirdetés

    A férjezett amerikai nők 16 százaléka közölte, hogy tablettát használ. Angliában 29 százalék, Hollandiában és Franciaországban pedig több mint 40 százalék választja a védekezésnek ezt a formáját.

    A terhességmegszakítás jogi következményei Magyarországon

    Minden negyedik férjezett amerikai nő sterilizáltatja magát a petevezeték elköttetésével, ugyanakkor ez a védekezés tíz százalék alatti értéket mutat hat másik adatszolgáltató ország esetében. William Mosher, a jelentés szerzője szerint azonban úgy tűnik, nem csak a férjezett asszonyokra, de az összes nőre vetítve is igazak ezek az arányok.

    A CDC egészségügyi statisztikákkal foglalkozó központjának szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi összehasonlítás nem könnyű, mivel néhány országban csak a férjezett asszonyokkal kapcsolatos adatok állnak  rendelkezésre.

    Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása
    A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

    • Nincs fogamzásgátlás -  85
    • Megszakításos védekezés - 35
    • Naptár-módszer - 14-40
    • Spermicidek - 5-20
    • Méhszájsapka - 7-11
    • Óvszer használata - 3-4
    • Női óvszer - 1-5
    • Pesszárium spermiciddel - 2-3
    • Hőmérőzés - 0.5-3
    • Injekció - 0.03-2
    • Hormonális IUD - 0.05-0.1
    • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
    • Sterilizáció - 0.1-0.3
    • Implantátum - 0

    Nem kifejezetten népszerű a sterilizáció

    Az amerikai adatokat 2006 és 2008 között országszerte több mint 7300 gyermekszülésre alkalmas korú nővel készített személyes interjú során gyűjtötték be. Az arányokat nyolc fejlett ország - Franciaország, Belgium, Norvégia, Spanyolország, Portugália, Ausztria, Hollandia és Nagy-Britannia - adataival vetették össze. Az összes megkérdezett nő - tehát nem csak a férjezettek - 17 százaléka állította, hogy tablettát szed, és közel ugyanennyi mondta, hogy sterilizáltatta magát.

    Mosher kiemelte, hogy az új módszerek bevezetése ellenére évtizedek óta stabilan ugyanezt a két védekezést választják az amerikai nők. A sterilizációt főleg a gyermekes, idősebb nők és az iskolázatlan fiatal nők választják az Egyesült Államokban.

    Egy kormányzati szakértő szerint Európában azért fordulnak sokkal kevesebben ehhez a módszerhez, mert valószínűleg kevésbé elfogadható számukra  a műtéti megoldás, és az európai orvosok sem reklámozzák annyira az elkötést.

    (MTI)

    Módosítva: 2011.06.05 20:13, Megjelenés: 2011.06.05 20:13
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Utazás és fogamzásgátlás

    Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban nem feltétlenül a trópusi klímához szokott, a fertőzéses megbetegedések esetében legalábbis biztosan nem.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.