A legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer

Szerző: MTI

Főként tablettával védekeznek az amerikai nők a nem kívánt terhesség ellen, de a washingtoni kormányzat e témában készült összehasonlító jelentése szerint más országokban jóval népszerűbb ez a módszer.

Az összehasonlítás alapján az Egyesült Államokban több nő választja a petevezetéke elköttetését, mint más országokban - áll a betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) szerdán közzétett elemzésében.

A férjezett amerikai nők 16 százaléka közölte, hogy tablettát használ. Angliában 29 százalék, Hollandiában és Franciaországban pedig több mint 40 százalék választja a védekezésnek ezt a formáját.

A terhességmegszakítás jogi következményei Magyarországon

Minden negyedik férjezett amerikai nő sterilizáltatja magát a petevezeték elköttetésével, ugyanakkor ez a védekezés tíz százalék alatti értéket mutat hat másik adatszolgáltató ország esetében. William Mosher, a jelentés szerzője szerint azonban úgy tűnik, nem csak a férjezett asszonyokra, de az összes nőre vetítve is igazak ezek az arányok.

A CDC egészségügyi statisztikákkal foglalkozó központjának szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi összehasonlítás nem könnyű, mivel néhány országban csak a férjezett asszonyokkal kapcsolatos adatok állnak rendelkezésre.

Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása
A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

 • Nincs fogamzásgátlás - 85
 • Megszakításos védekezés - 35
 • Naptár-módszer - 14-40
 • Spermicidek - 5-20
 • Méhszájsapka - 7-11
 • Óvszer használata - 3-4
 • Női óvszer - 1-5
 • Pesszárium spermiciddel - 2-3
 • Hőmérőzés - 0.5-3
 • Injekció - 0.03-2
 • Hormonális IUD - 0.05-0.1
 • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
 • Sterilizáció - 0.1-0.3
 • Implantátum - 0

Nem kifejezetten népszerű a sterilizáció

Az amerikai adatokat 2006 és 2008 között országszerte több mint 7300 gyermekszülésre alkalmas korú nővel készített személyes interjú során gyűjtötték be. Az arányokat nyolc fejlett ország - Franciaország, Belgium, Norvégia, Spanyolország, Portugália, Ausztria, Hollandia és Nagy-Britannia - adataival vetették össze. Az összes megkérdezett nő - tehát nem csak a férjezettek - 17 százaléka állította, hogy tablettát szed, és közel ugyanennyi mondta, hogy sterilizáltatta magát.

Mosher kiemelte, hogy az új módszerek bevezetése ellenére évtizedek óta stabilan ugyanezt a két védekezést választják az amerikai nők. A sterilizációt főleg a gyermekes, idősebb nők és az iskolázatlan fiatal nők választják az Egyesült Államokban.

Egy kormányzati szakértő szerint Európában azért fordulnak sokkal kevesebben ehhez a módszerhez, mert valószínűleg kevésbé elfogadható számukra a műtéti megoldás, és az európai orvosok sem reklámozzák annyira az elkötést.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Milyen tényezők csökkenthetik a...

A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek...

Utazás és fogamzásgátlás

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban...

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.