Jön a férfi fogamzásgátló

MTI
megjelent:

Öt éven belül piacra kerülhet a férfiak számára kialakított fogamzásgátló szer, vélhetően nem tabletta, hanem injekció formájában - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott német kutatásokból.

Az elképzelések szerint a hormoninjekciót két havonta kellene beadni a férfiaknak ahhoz, hogy a nők által szedett tablettához hasonló hatást érjenek el az anyaggal. A Münsteri, valamint a Hallei Egyetemem 2009 óta folynak kutatások a témában.

Németországban jelenleg 80 pár vesz részt a programban, mindeddig teljes megelégedettséggel - számoltak be a tudósok. A münsteri szakemberek szerint az első injekció után három hónappal a férfiak szervezete már nem termelt spermiumot.

Mint mondták, a mechanizmus ugyanolyan megbízható, mint a klasszikus tabletta, és a sterilizáláshoz hasonlóan biztos is. Németországban a fogamzásgátló tabletta jelenti a legnépszerűbb védekezési módszert a nem kívánatos terhességek ellen.

A 20 és 29 év közötti nők között 72 százalék használja a tabletták. A 20 és 44 év közötti korosztályban 55 százalék ez az arány.

Hogyan válasszon fogamzásgátlót?
A hormonális fogamzásgátlás története 1955-ig vezethető vissza, amikor is a „tabletták atyja”, Pincus igazolta hatékonyságukat. Hazánk e téren erős lemaradást mutatott, ugyanis - bár már 1956-ban liberalizálták a művi terhesség-megszakítást -, csupán 1968-ban vezették be a fogamzásgátló tablettákat. Hogyan válasszon fogamzásgátlót? >>

(MTI)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.