A nők nem tudják kiszagolni a megfelelő férfit

Független Hírügynökség
megjelent:

A fogamzásgátló tabletták miatt a nők elveszítik azt a képességüket, hogy ösztönösen kiszagolják a genetikailag megfelelő férfit, állítja egy szerdán megjelentetett tanulmány.

Normális esetben a nők ösztönösen - a szaglásukon keresztül - a genetikailag tőlük eltérő férfiakhoz vonzódnak.

Ha túlságosan hasonló génállományú a pár, akkor gyakrabban fordul elő, hogy a nő nehezen esik teherbe, vagy a terhesség vetéléssel végződik. Ugyancsak sűrűbben fordul elő, hogy gyenge az immunrendszer, ezt korábbi kutatások már kimutatták.

Körülbelül 140 olyan gén van, amely a szervezet immunrendszerében szerepet játszó fehérjék felépítését szabályozza. De ugyanezek a gének - a bőr baktériumaival való kölcsönhatásban - befolyásolják a testszagot is. Az, hogy ki talál bennünket vonzónak, függ attól, hogy ezeknek a géneknek melyik variációja van meg a szervezetünkben.

Az angliai Newcastle-i Egyetem kutatói kísérlettel próbálták kideríteni, hogy az antibébi-tabletta szedése módosítja-e a nők szagpreferenciáit.

A kísérletben 100 nő vett részt, akiknek férfiaktól vett szagmintákból ki kellett választaniuk a 6 legvonzóbbat. A választást kétszer kellett megtenniük, először a fogamzásgátló alkalmazásának megkezdése előtt, majd később, amikor már szedték a tablettát. A szagmintát 97 önkéntes férfi szolgáltatta.

Szagok szerepe a párválasztásban

A kutatók azt állapították meg, hogy azok a nők, akik elkezdték szedni a fogamzásgátlót, a genetikailag hozzájuk hasonló szagú férfiakat találták vonzóbbnak.

A kutatás eredménye szerint a fogamzásgátlónak nemcsak az lehet a következménye, hogy a nők rosszul fogják megválasztani a nagy őt. Az antibébi-tabletta később is okozhat zavart a párok életében. Mert a szedés abbahagyása után megváltozik a nő szagpreferenciája.

A tanulmány a brit tudományos akadémia hivatalos lapjában, a Proceedings of the Royal Society B: Biological Science-ben jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.