• Fogamzásgátlás és a női emancipáció

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Az első fogamzásgátló tabletta forgalomba hozatala óriási változást hozott a nők életében. A fogamzásgátló tablettának köszönhetően tervezhetővé vált a családalapítás, biztonságban érezhették magukat a nők, ha szexuális kapcsolatot létesítettek, kiszámíthatóvá vált a menstruáció időpontja, ez szintén tervezhetővé tette a mindennapok programjait.

    A fogamzásgátlás előtti idők

    A  megbízható fogamzásgátló módszerek bevezetése előtt a családtervezés lehetetlen volt,  nem volt ritkaság a csecsemőgyilkosság, ez a módszer szolgált a „születésszabályozásra”. Az ősidőkben még nem ismerték fel, hogy a szexuális aktus és a terhesség, gyermekszülés között kapcsolat van, a gyermekáldást istenek, bálványok hatásának tulajdonították.

    Hirdetés

    Az ókorban már ismertté vált a közösülés és a terhesség kapcsolata, sőt a megszakításos közösülés módszere még a Biblia Ószövetségében is benne található. Ismert még az ókorból az irrigálás, az óvszer kezdetleges formája is.

    Férfi fogamzásgátlás


    A nem kívánt terhesség elleni védekezést rendszerint a nők "feladatának" tekintik. Bár - a gumióvszer mellett - számos módszer létezik, amellyel a férfiak is tehetnek a fogamzás elkerüléséért, ezek többnyire nagyobb kockázatot jelentenek és nehezebben hozzáférhetőek. Férfi fogamzásgátlás>>

    A középkorban Doktor Condom, aki vászontokból készített óvszert, de a gumi vulkanizálásának felfedezése (1840-ben) tette csak lehetővé a mai óvszerek elődjének kifejlesztését. Az itt felsoroltakon kívül számos módszerrel próbálták még a nem kívánt terhességek létrejöttét megakadályozni, de igazán hatásos módszer a múlt századig nem állt rendelkezésre. A nők kiszolgáltatottak voltak, nem tudták a saját igényeikhez, munkájukhoz alakítani életüket.

    A fogamzásgátlók történetének kezdete

    Az 1930-as években a tudósok izolálták és meghatározták a szteránvázas hormonok szerkezetét, ebbe a családba tartoznak a nemi hormonok is. A kutatók megfigyelték, hogy az androgének (férfi nemi hormonok), az ösztrogén és a progeszteron gátolja a peteérést, az állatok szervezetéből kivont hormonok alkalmasak voltak erre, de meglehetősen drágának bizonyultak.

    1939-ben Russell Marker, a szerves kémia professzora olyan módszert fejlesztett ki, melynek segítségével szintetikusan progeszteront lehetett előállítani növényi szteroidokból, mely szintén költséges megoldást jelentett. Három évvel később, lázas botanikai kutatást követően mexikói yamgyökérből állított elő progeszteront.

    A gesztagének fogamzásgátló hatásának első klinikai kipróbálására Puerto Ricóban került sor, 1956-ban. 1959-ben Amerikában hozták forgalomba az első kombinált fogamzásgátló tablettát, az Enovidot, mely eredetileg menstruációs problémák kezelésére szolgált, de 1960-tól fogamzásgátlóként is funkcionált.

    Fogamzásgátló tabletták típusai


    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogamzásgátló tablettától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Milyen típusú fogamzásgátló tabletta a legmegfelelőbb az Ön számára? Előnyök és hátrányok>>

    2011-ben milyen szabadságot nyújt a nőknek a fogamzásgátló tabletta?

    A fogamzásgátló tabletták piacra kerülése óta a gyógyszercégek azon dolgoznak, hogy minél korszerűbb fogamzásgátló módszereket, ezen belül tablettákat fejlesszenek ki, minél inkább személyre szabottan lehessen fogamzásgátlót javasolni. A korszerű fogamzásgátló tablettáknak köszönhetően a nem kívánt terhességek megelőzhetőek, a gyermekvállalás időzíthető, az egyes menstruációk pontosak és szintén időzíthetőek.

    Sajnos még ma is jelentős a nem kívánt terhességek és az abortuszok száma
    Magyarországon az ezer élve születésre jutó abortuszok száma, a legutóbbi statisztikai adatok szerint pontosan 450. A legkedvezőtlenebb EU-s adat is 348, tehát még ehhez képest is sokkal rosszabb a helyzet hazánkban. Ezen túlmenően a tizenévesek több mint tíz százalékát adják ennek a számnak.

    A helyzet javítása mindenképp kívánatos lenne, ennek elősegítésében fontos lenne a megfelelő felvilágosítás, a fogamzásgátlás típusának szakember segítségével történő kiválasztása, a fogamzásgátló módszer működésének és használatának elmagyarázása.

    Sajnos sok esetben a fogamzásgátló módszer alkalmazása nem előírás szerint történik, főleg fogamzásgátló tabletta használata során fordul elő, hogy kimarad tabletta, a tabletta hatása gyengül például antibiotikum, hasmenés hatására, és ilyenkor nincs megfelelő óvintézkedés.

    Végezetül, amit mindig tartson szem előtt

    A fogamzásgátló tabletta hatékonyan véd a nem kívánt terhességgel szemben, de a nemi betegségektől nem véd meg, ezért ha nemi úton terjedő betegség lehetősége felmerül, óvszer használata szükséges kiegészítő védelemként.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Módosítva: 2011.08.06 07:47, Megjelenés: 2011.08.06 07:47
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A fogamzásgátló tabletták szedésének szabályai

    A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer hatásmechanizmusát, illetve nincs tisztában a szedési hibákból adódó gondokkal sem.

    A fogamzásgátló tabletták és az endometriosis

    A fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg, hanem terápiaként is alkalmazhatóak. Egyre gyakrabban kerül szóba az endometriosis, hiszen sok nő esetében ez a betegség okozza a meddőségi problémákat. Az endometriosisban szenvedő nők jelentős részében nem is kerül diagnosztizálásra a kórkép, sok esetben a tünetek nem jellegzetesek.

    Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő nőknek

    A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre is szükség van! A fogamzásgátló tabletta hatékonyságának kulcsa a rendszerességben rejlik, azaz sosem szabad elfelejteni bevenni az adott napi adagot. Ez elmondva könnyűnek hangzik, betartani már nehezebb.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Fogamzásgátlás és nyár

    A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt néha időzónákkal távolabbra utazunk, ilyenkor sokan bizonytalanok abban, hogy hogyan szedjék a tablettát. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a nyár és a fogamzásgátlás összefüggésében.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Hagyjunk-e szünetet a fogamzásgátló tabletta szedésében?

    A fogamzásgátló tabletták bevezetésekor minden figyelem a káros mellékhatások kutatására, vizsgálatára fordult. Mára már ismert tény, hogy a tablettaszedésnek nemcsak esetleges mellékhatásai, hanem a fogamzásgátló hatáson túl egyéb előnyei is vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.