Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Naponta számos hölgy fordul hozzánk orvosi tanácsért a fogamzásgátlással kapcsolatosan. Nézzük, mik azok a kérdések, amiket legtöbbször feltesznek olvasóink.

Fogamzásgátlás
2/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról I.
2/2Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II
  • Kell-e tisztulási szünetet tartanom a fogamzásgátló szedése alatt? Ez egy elavult nézet, hogy „tisztulási” szünetet kell tartani, napjainkban kiderül, hogy ennek nincs értelme, haszna, viszont kára igencsak van, ugyanis a fogamzásgátló tabletta hatása visszafordítható, a szedés abbahagyása után helyreáll a termékenység, de a „tisztulási” szünet miatt drasztikusan emelkedik a nem kívánt terhességek aránya.
  • A tabletta bevétele után laza volt a székletem. Kell pótolni a fogamzásgátló tablettát? Egyszeri laza széklet nem tekinthető hasmenésnek, ilyenkor nincs szükség a fogamzásgátló tabletta pótlására, mert a hatása nem gyengül, a fogamzásgátló tabletta ugyanúgy fel tud szívódni.
  • A tabletta bevétele után hányingerem volt, de nem hánytam. Szükséges-e ilyenkor a tablettát pótolni? Értelemszerűen nem kell pótolni, hiszen a fogamzásgátló tabletta nem ürült ki a szervezetből.
  • A 7 napos gyógyszerszünet alatt szedett antibiotikum gyengíti a fogamzásgátló tabletta hatását? Szükséges-e ilyemkor kiegészítő védekezés? Nem gyengíti a fogamzásgátló tabletta hatását, hiszen a gyógyszerszünet alatt szedett antibiotikum nem léphet kölcsönhatásba a fogamzásgátlóval, hiszen ilyenkor azt szüneteltetjük. Nincs is szükség kiegészítő védelemre.
  • Kapható-e valamilyen fogamzásgátló tabletta recept nélkül? Nem, hazánkban nincs forgalomban semmilyen fogamzásgátló tabletta, ami vény nélkül kapható.
  • Felírhatja-e a háziorvos a fogamzásgátló tablettát? Igen, felírhatja. Ez vonatkozik az esemény utáni fogamzásgátló tablettára is.
  • Ha abbahagytuk a fogamzásgátló tabletta szedését, amit éveikig szedtünk, meddig tart még ki a védőhatás a nem kívánt terhességgel szemben? A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után már a következő naptól szükség van egyéb védekezési módszerre, a fogamzásgátló tabletta gyorsan lebomlik, és kiürül.
  • Befolyásolja-e a fogamzásgátló tabletta hatását az antibiotikumos szemcsepp, kenőcs, kúp, stb.? A helyileg adott antibiotikum-tartalmú készítményeknek olyan kis része szívódik fel, hogy nem kel azzal számolni, hogy gyengítenék a fogamzásgátló tabletta hatását.
  • Fogamzásgátló tablettát kezdtem el szedni, de pecsételő vérzés jelentkezik. Véd ilyenkor a fogamzásgátló tabletta? Váltani kellene? A fogamzásgátló tabletta elkezdésének első három hónapjában a pecsételő vérzés nem jelent kórosat. Ha három hónap után is jelentkezik, szükséges a nőgyógyász felkeresése. A csak progeszteront tartalmazó tablettáknál a folyamatosan jelentkező pecsételő vérzés sem tekinthtő kórosnak.
| 1/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról | 2/2 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.