• Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Naponta számos hölgy fordul hozzánk orvosi tanácsért a fogamzásgátlással kapcsolatosan. Nézzük, mik azok a kérdések, amiket legtöbbször feltesznek olvasóink.

    Hirdetés
      Fogamzásgátlás
    2/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról I.
    2/2Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II
    • Kell-e tisztulási szünetet tartanom a fogamzásgátló szedése alatt? Ez egy elavult nézet, hogy „tisztulási” szünetet kell tartani, napjainkban kiderül, hogy ennek nincs értelme, haszna, viszont kára igencsak van, ugyanis a fogamzásgátló tabletta hatása visszafordítható, a szedés abbahagyása után helyreáll a termékenység, de a „tisztulási” szünet miatt drasztikusan emelkedik a nem kívánt terhességek aránya.
    • A tabletta bevétele után laza volt a székletem. Kell pótolni a fogamzásgátló tablettát? Egyszeri laza széklet nem tekinthető hasmenésnek, ilyenkor nincs szükség a fogamzásgátló tabletta pótlására, mert a hatása nem gyengül, a fogamzásgátló tabletta ugyanúgy fel tud szívódni.
    • A tabletta bevétele után hányingerem volt, de nem hánytam. Szükséges-e ilyenkor a tablettát pótolni? Értelemszerűen nem kell pótolni, hiszen a fogamzásgátló tabletta nem ürült ki a szervezetből.
    • A 7 napos gyógyszerszünet alatt szedett antibiotikum gyengíti a fogamzásgátló tabletta hatását? Szükséges-e ilyemkor kiegészítő védekezés? Nem gyengíti a fogamzásgátló tabletta hatását, hiszen a gyógyszerszünet alatt szedett antibiotikum nem léphet kölcsönhatásba a fogamzásgátlóval, hiszen ilyenkor azt szüneteltetjük. Nincs is szükség kiegészítő védelemre.
    • Kapható-e valamilyen fogamzásgátló tabletta recept nélkül? Nem, hazánkban nincs forgalomban semmilyen fogamzásgátló tabletta, ami vény nélkül kapható.
    • Felírhatja-e a háziorvos a fogamzásgátló tablettát? Igen, felírhatja. Ez vonatkozik az esemény utáni fogamzásgátló tablettára is.
    • Ha abbahagytuk a fogamzásgátló tabletta szedését, amit éveikig szedtünk, meddig tart még ki a védőhatás a nem kívánt terhességgel szemben? A fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után már a következő naptól szükség van egyéb védekezési módszerre, a fogamzásgátló tabletta gyorsan lebomlik, és kiürül.
    • Befolyásolja-e a fogamzásgátló tabletta hatását az antibiotikumos szemcsepp, kenőcs, kúp, stb.? A helyileg adott antibiotikum-tartalmú készítményeknek olyan kis része szívódik fel, hogy nem kel azzal számolni, hogy gyengítenék a fogamzásgátló tabletta hatását.
    • Fogamzásgátló tablettát kezdtem el szedni, de pecsételő vérzés jelentkezik. Véd ilyenkor a fogamzásgátló tabletta? Váltani kellene? A fogamzásgátló tabletta elkezdésének első három hónapjában a pecsételő vérzés nem jelent kórosat. Ha három hónap után is jelentkezik, szükséges a nőgyógyász felkeresése. A csak progeszteront tartalmazó tablettáknál a folyamatosan jelentkező pecsételő vérzés sem tekinthtő kórosnak.
    1/1 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról  | 2/2 Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlásról II.
    Legutóbb frissült: 2011.06.15 12:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.