Tüntetések az ingyenes fogamzásgátlókért

Szerző: Független Hírügynökség

Több ezren tiltakoztak a chilei fővárosban az ország Legfelsőbb Bíróságának azon döntése ellen, amely betiltotta fogamzásgátló gyógyszerek ingyenességét az állami gyógyszertárakban.

A köznyelvben csak "másnap reggel" néven emlegetett fogamzásgátló tabletták ingyenességi programját a dél-amerikai állam első női elnöke hirdette meg.

Chile fővárosában, Santiagoban - a La Tercera nevű napilap internetes híroldala szerint- a becslések szerint mintegy 10 ezer ember tiltakozott a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen. Munkabeszüntetést tartott tiltakozásul az egészségügyi dolgozók csaknem 80 százaléka is.
De néhány százan a döntés támogatói közül is felvonultak Santiago utcáin, felszólítva a kormányt, hogy szerezzen érvényt a döntésnek.

A chilei fővárostól 500 kilométerre található Concepcion városában 12 embert vettek őrizetbe, miután a tabletták betiltása miatt tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

A fogamzásgátló tabletták - állami patikákban való - ingyenesen osztogatását egyébként már áprilisban megtiltotta a Legfelsőbb Bíróság. Azonban a konkrét törvényi tiltás csak péntek óta hatályos. A privát gyógyszertárakra nem vonatkozik ez a döntés.

Chile elnöke, a korábban gyermekorvosként praktizáló Michelle Bachelet azért indította az ingyenes fogamzásgátló-programot, hogy az alacsonyabb jövedelmű nők, illetve családok számára könnyebbé váljon a születés-szabályozás.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A fogamzásgátló tabletták...

A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer...

A kombinált fogamzásgátló...

A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik...

Fogamzásgátlás és nyár

A fogamzásgátló szedése nyáron is előírás szerint kell, hogy történjen, de nyáron a nők hajlamosak megfeledkezni a szedés időpontjáról, sőt...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.