• Megszakításos közösülés: Mennyire biztonságos védekezés?

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Csuth Ágnes

    A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer. Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást.

    Megszakításos közösülés - Érdemes odafigyelni a biztonságos védekezésre

     Okozhat-e az előváladék terhességet?


    Az előváladék az a folyadék, amit a férfi teste termel szexuális érintkezés során. A folyadék a húgycsövön át jut a péniszbe, és segít utat törni az ondónak, amely ejakuláció során szabadul fel, és a legnagyobb spermium koncentrációt tartalmazza. Az előváladék elegendő spermiumot tud "felvenni" az előző ejakulációkból a húgycsőben maradt spermiumok közül ahhoz, hogy terhességet okozhasson. Előváladéktól lehetek-e terhes?>>

    A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

    Elég megnézni, hogy a módszert használó harmadik világbeli országokban hány gyermek születik egy családban.

    Fiataloknál az is közrejátszik, hogy sokan a megszakításos közösülést választják, hogy nem mernek orvoshoz fordulni fogamzásgátló felírása céljából, nem merik szüleikkel megosztani, hogy nemi életet élnek, félnek, hogy kiderülne, ha fogamzásgátlót szednének.

    Sokan attól is taratank, hogy a fogamzásgátlótól valamilyen probléma, betegség alakul ki a szervezetükben, pedig nagy esetszámú vizsgálatok eredményeiből látjuk, hogy ez a félelem alaptalan.

    Hirdetés

    Miért nem biztonságos a megszakításos közösülés?

     Fogamzásgátlás


    A fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál fontos szempont a nő életkora, esetleges betegségei, és hogy van-e már gyermeke.
    A fogamzásgátlásról a WEBBetegen>>

    Főleg a fiatalok abban a tévhitben élnek, hogy majd a fiú „vigyáz” pedig nem lehet eléggé óvatosnak lenni. Az ejakulációt megelőzően az előváladékban is lehetnek spermiumok, így a hüvelybe kerülve ezek könnyen okoznak nem kívánt terhességet. Másrészt, ha valakinek a szexuális életben még nincs kellő tapasztalata, nem is biztos, hogy tud „vigyázni”. A módszer hatékonyságát (vagy inkább hatástalanságát) jól lehet jellemezni a Pearl indexszel, mely azt fejezi ki, hogy a módszert alkalmazó 100 nőből egy év alatt mennyi esik teherbe. A Pearl index egyes adatok szerint megszakításos közösülés esetében akár 40 körül is lehet, ami pedig majdnem minden második nőt jelent a gyakorlatban.

    Mi a teendő?

     A fogamzásgátlásról


    Az eddig megszakításos közösüléssel védekező, vagy inkább kockáztató pároknak javasolt biztonságos módszerre való áttérés. Sokkal jobb alternatíva az óvszer, vagy stabil párkapcsolat esetén még jobb a fogamzásgátló tabletta. A fiatal lányokat már a legtöbb nőgyógyászati intézményben speciális tinédzser vagy lányka szakrendelések várják, ahol személyre szabottan kapnak javaslatot fogamzásgátló szedésére. Napjainkban a hormontartalmú fogamzásgátlók ára is kedvező. Számos tanulmány igazolja, hogy a korszerű fogamzásgátló tabletták mellett nem kell félni se a teherbe esés, se a szövődmények kialakulásától.

     Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása


    A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

    • Nincs fogamzásgátlás -  85
    • Megszakításos védekezés - 35
    • Naptár-módszer - 14-40
    • Spermicidek - 5-20
    • Méhszájsapka - 7-11
    • Óvszer használata - 3-4
    • Női óvszer - 1-5
    • Pesszárium spermiciddel - 2-3
    • Hőmérőzés - 0.5-3
    • Injekció - 0.03-2
    • Hormonális IUD - 0.05-0.1
    • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
    • Sterilizáció - 0.1-0.3
    • Implantátum - 0

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Módosítva: 2011.03.29 14:41, Megjelenés: 2011.03.29 14:41
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta - Mit tehetek?

    Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni?

    Előváladéktól lehetek-e terhes? A megszakításos közösülés veszélyei

    Az előváladéktól történő teherbeesés kockázata nem nagy, ugyanakkor megtörténhet, mert a folyadék kis mennyiségben tartalmazhat élő spermiumokat.

    Coitus interruptus: A megszakításos közösülés veszélyei

    A coitus interruptus magyarul megszakításos közösülést jelent. Azok a párok, akiknél szóba sem jöhet (még) egy gyermek, jobban teszik, ha biztonságosabb védekezési módszert választanak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.