Fertőző betegségek - Panaszok cikkek

Fertőző betegségek - Panaszok cikkek

A tetanuszfertőzés

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyász
2019-05-03 09:36

A mindennapi életünk során szerzett közönséges hámsérülések, szúrások, vágások egy része az esetleges bakteriális felülfertőződésen kívül igen komoly veszélyt is rejthet magában. Az ártalmatlannak tűnő sérülések sokszor nagy valószínűséggel szennyeződnek a környezetből származó talajjal, amely súlyos bakteriális fertőzést is okozhat. Ez a tetanusz vagy merevgörcs.

A Candida-fertőzések (candidiasis) fajtái

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
2019-03-14 21:05

A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.

Férfi influenza: valós betegség lehet?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2019-02-17 15:06

A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

Hogyan terjed az influenza?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2018-11-24 13:33

Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a hasonló méretű járványok megelőzésében, előfordulhat, hogy Ön vagy családtagja megbetegszik. Hogyan állítsa meg az influenza továbbterjedését?

Nyugat-nílusi láz - Tünetek, lappangási idő

Országos Epidemiológiai Központ
2018-10-15 17:12

Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatót készített a klinikus orvosok számára a nyugat-nílusi láz idei első felbukkanásáról, a betegség jellemzőiről, a kóroki diagnózis felállítását segítő mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésének fontosságáról és igénybevételének módjáról.

Az ajakherpesz átfertőzhető-e a nemi szervekre?

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
2018-09-03 16:55

Igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Harc a baktériumok ellen

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2018-02-08 16:04

A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni.

Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2018-01-25 11:25

Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

A megfázás is lehet fertőző betegség?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2018-01-07 11:51

Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.