Fertőző betegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Fertőző betegségek - Egészségmegőrzés cikkek

A nyirokcsomók szerepe

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2022-05-25 03:03

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő visszavezetéséért, részint pedig immunrendszerünk bázisa.

A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
2022-06-22 15:03

A nyár és a kánikula beköszöntésével, aki teheti, kocsijában, lakásában, munkahelyén használja a klímaberendezés hűsítő hatását. Manapság már nem is tudjuk, akarjuk elkerülni, hogy találkozzunk a klíma hatásával, ami azonban nem feltétlen jelent csak mindig pozitív dolgokat.

A HPV szűrése - a HPV-tesztek típusai

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien infektológus
2022-06-01 16:03

HPV vírus hordozásával kapcsolatos szűrésre és teszt elvégzésére leggyakrabban abban az esetben kerül sor, ha a nőgyógyászati citológiai leletben rendellenes megjelenésű sejteket írnak le, amelyek felvetik rákmegelőző állapot lehetőségét a sejttani vizsgálat során.

Miben különbözik a majomhimlő a COVID-19-től?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-05-30 18:33

Szakértők szerint biztos, hogy Magyarországon is megjelenik majd a majomhimlő, de pandémiát feltehetően nem fog okozni, szórványos esetek és családi-közösségi halmozódások várhatóak.

Erősebb immunválaszt hoz az mRNS-vakcina negyedik adagja

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes
2022-05-26 11:03

A COVID-19 megelőzésére beadott mRNS-védőoltás negyedik adagja (vagyis a második ráerősítő oltás) olyan mértékben emeli az ellenanyag termelődését és az egyéb immunválaszok szintjét, hogy a védelem nagyobbra nő, mint amekkora a harmadik oltás után alakul ki - derül ki egy mostanában végzett brit kutatás eredményeiből.

A nyirokcsomók szerepe

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2022-05-25 03:03

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő visszavezetéséért, részint pedig immunrendszerünk bázisa.

Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
2022-05-18 13:03

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

Az ajakherpesz nyáron is kísért - Megelőzés és kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-27 03:03

Az évszakok váltakoznak, bizonyos vírusok viszont egész évben támadhatnak. Ilyen az ajakherpesz vírusa is, mely a meleg, napos időben is fertőzhet. Tippjeink segítségével azonban megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-04-22 14:33

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amit a Herpes simplex vírus 1-es típusa okoz. Az ajkakon kis, kifakadó hólyagok keletkeznek. Ezek gyakran érzékenyek, fájdalmasak és viszketnek.