Fertőző betegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Fertőző betegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Kell a harmadik oltás. De mikor?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
2021-10-11 14:33

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik oltásnál mennyi idő múlva ajánlott beadatni a harmadik dózist is.

Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta és aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-11-25 17:00

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

CoVac-1: tartósabb, T-sejtes védelmet nyújthat az új német vakcinajelölt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
2021-11-25 13:02

A T-sejtek létrehozását segítő COVID-19 elleni vakcina hatásosabb immunválaszt biztosít, mint az ismert védőoltások – ez derül ki egy új vizsgálat adataiból. A kutatócsoport tagjai meg vannak győződve arról, hogy ez az új vakcina – a jelenleg rendelkezésre álló és napjainkban alkalmazott többi védőoltás mellett – hatásos kiegészítő lehet, különösen az idősek és az immunszupprimált betegek esetében.

Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

Oxygen Medical - Dr. Kalas Diána
2021-11-25 05:03

Jellemzően a fiatal és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés.

Túl sokat betegeskedik a gyerek? Hasznos őszi-téli tippek egy fül-orr-gégésztől!

Dr. Móri István Péter
2021-11-24 10:50

Beköszöntött az őszi időszak, sőt nemsokára itt a tél, ami minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél. Nincs ez másként 2021-ben sem, noha a gyakorló szülők egy része biztosan megfigyelte már, hogy az idei szezonban utódaink mintha többször lennének betegek a megszokottnál.

Gyermekorvos, az influenza elleni védőoltásokról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
2021-11-19 17:03

Az influenza betegségről és a megelőzését szolgáló oltóanyagokról írta legújabb tájékoztató hírlevelét a Normafa Gyermekrendelő háziorvosa a körzetébe tartozó gyerekek szüleinek.

Mi történik, ha megkapja az oltást, de tudtán kívül koronavírus-fertőzött?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
2021-11-18 13:03

A COVID-19 elleni védőoltás beadása fontos lépés önmaga és a környezetében élők védelmében. Ugyanakkor az oltás időszakában tovább terjed a koronavírus is, tehát fennáll a megfertőződés esélye. Így előfordulhat az is, hogy egy személy pozitív tesztet produkálna az oltása időpontjában, úgy, hogy nem is tud róla, hogy fertőzött. Mi történne, ha úgy kapná meg az oltást, hogy koronavírus-hordozó?

Honnan érkezhet a koronavírus utódja?

Magyar Tudományos Akadémia
2021-11-17 07:22

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak elkerülésére, hogy a koronavírus után egy újabb, gyorsan terjedő jövevénnyel kössünk nem várt szorosabb ismeretséget? E kérdésekre is válaszolt Kemenesi Gábor és Földvári Gábor biológus.