• Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság.

    Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő.

    Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás. Az influenza lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

    Influenza: Kik a veszélyeztetettek?

    A vírussal bárki megfertőződhet, szövődmények is előfordulhatnak bárkinél.

    A leginkább veszélynek kitett személyek a gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők (például az asztmások, a túlsúlyosak, diabetesesek), a gyengébb immunrendszerrel rendelkező betegek, a terhes asszonyok.

    Hirdetés

    Hogyan előzze meg a betegséget?

    A megelőzés leghatékonyabb eszköze a védőoltás, a nem olthatók számára a védelmet az oltottak biztosíthatják.

    Tartsa be az általános személyi higiéniás szabályokat. Rendszeresen mosson kezet meleg vízzel és szappannal, zsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen, utána a zsebkendőt dobja el, és mosson kezet. Ha épp nincs zsebkendője, akkor a könyökhajlatba, és ne a tenyerébe tüsszentsen.

    Ha van lehetősége, használjon alkohol-bázisú kézfertőtlenítőket. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével, mielőtt azt megmosná. Járvány idején kerülendő a kézfogás, a puszilkodás. Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.). Ha zárt térben él, dolgozik, rendszeresen és alaposan szellőztessen. Kerülje a zsúfolt helyeket.

    Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, multivitamin-készítményeket fogyasszon. Erősítse immunrendszerét probiotikummal is, ugyanis az immunsejtek egy csoportja, a bélflórában jelen lévő jótékony baktériumok segítségével sajátítja el, a szervezet számára idegen anyagok felismerésének képességét, ez a kórokozók elleni küzdelemben fontos. Fogyasszon bőven folyadékot, mozogjon rendszeresen, kerülje a stresszt.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Módosítva: 2010.12.08 20:11, Megjelenés: 2010.12.08 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke.

    Már 60 gyereket kezelnek szalmonella gyanúval Debrecenben

    Tovább nőtt a szalmonella gyanús gyerekek száma Debrecenben, a hét közepén történt megbetegedések során a Debreceni Egyetemre (DE) eddig összesen 60 gyermeket - a klinikai központ gyermekgyógyászati klinikájára 46, a Kenézy Gyula egyetemi kórházba 14 gyereket - vettek fel, ezzel mostanra kapacitásaik telítődtek.

    A védőoltások valódi biztonsága

    Az egészségügyi ellátók már régóta szeretnék tisztázni a védőoltások biztonságossága körül kialakult vitákat, és a betegekben felmerülő kérdésekre egyértelmű válaszokat adni. Egy mostanában készült amerikai tanulmány, melynek eredményeit a Gyermekgyógyászati Akadémiai Szövetségek konferenciáján mutatták be, épp ezzel a kérdéssel foglalkozik.

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Sakkban tartott kórokozók - Hogyan hatnak a védőoltások?

    Nap mint nap mindenki idegen anyagokat lélegez be, juttat a szervezetébe evés-ivás során, vagy más módon kerül érintkezésbe velük. Milliárdnyi immunsejt veszi fel a harcot ezekkel a betolakodókkal szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.