Nemtörődöm fiatalok: Szexuális úton fertőződnek meg

MTI
megjelent:

A fiatalok nemtörődömsége vezet HIV-fertőzéshez egyes európai országokban, és az Egyesült Államokban - figyelmeztetett az AIDS elleni küzdelem szerdai világnapja kapcsán az UNAIDS ENSZ-szervezet.

HIV fert?zés tünetei a szájban? - Fotóval
HIV fertőzés következtében,hányadik hónaptól alakulhat ki az Oral Hairy Leukoplakia (Hajas sejtes leukoplakia) a száj nyálkahártyáján? Előidézheti ezt a betegséget más vírus, vagy immunszupresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
HIV fertőzés tünetei a szájban?>>

"Vannak olyan fiatalok, akik nem rendelkeznek a kellő ismeretekkel az AIDS-ről" - mondta Paul De Lay, a szervezet egyik vezetője, aki úgy véli, ez a generáció a fertőzés második, harmadik hulláma, és elsősorban szexuális úton kapják el a kórt. A szakember szerint, a tájékozatlanság mindenekelőtt Nagy-Britanniában, Németországban és az Egyesült Államokban jellemző.

Anélkül, hogy pontos adatokat említett volna, arról számolt be, hogy a fiatalok fertőzési rátája háromszorosa az ezredforduló utáni évekéhez képest. Az UNAIDS múlt héten közölt kedvező adatokat arról, hogy világszerte csökkenőben van a HIV-fertőzések száma, és egyre kevesebben halnak meg a betegségben. Ennek ellenére újabb felvilágosító kampányokra van szükség, amelyet Európában Nagy-Britanniában és Németországban kezdenek majd meg - mondta De Lay. Mióta a nyolcvanas években azonosították a fertőzést, becslések szerint 30 millióan haltak bele, 60 millióan kapták el.

Olvasson a WEBBetegen bővebben az anonim szűrés lehetőségeiről>>

HIV fert?zés tünetei a szájban? - Fotóval

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is.
Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.