A tűt használó kábítószeresek egyötöde AIDS-fertőzött

MTI
megjelent:

A világszerte becslések szerinti 15,9 millió tűt használó kábítószer-élvező között, több mint hárommillió AIDS-es - derült ki a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) pénteken közzétett jelentéséből.

A kábítószerfüggő fertőzöttek száma különösen öt országban - Kínában, Malajziában, Oroszországban, Ukrajnában és Vietnamban - magas, olvasható az december 1-jei AIDS elleni világnap előtt ismertetett jelentésben.

Emelkedik az HIV-fertőzöttek száma Afrikában, Közép-Ázsiában, Latin-Amerikában és Ázsia jelentős részében is - hívta fel a figyelmet a genfi székhelyű szervezet. Kelet-Európában és Ázsia középső vidékén, a tűt használó kábítószer-élvezők 60 százaléka fertőzött. E régiók több országában, a törvények megbélyegzik ezeket az embereket, elnyomják és kirekesztik őket - mutatott rá az IFCR, amely jelentésében úgy fogalmazott, hogy a politikusok, akik gátolják a függők terápiához, megelőzéshez és kezeléshez való hozzáférését, folyamatosan megszegik az emberi jogokat.

A szervezet szerint, a HIV-vírus terjedésének megakadályozására, olyan - egészségügyi szempontok szerint biztonságos - "belövőhelyeket" kellene kialakítani, mint amilyenek Svájcban, Hollandiában, Spanyolországban, Norvégiában, Kanadában, Németországban, Ausztráliában és Luxemburgban már működnek.

(MTI)

Cikkajánló

Kobalt
Kobalt

Milyen szerepet tölt be a szervezetben?

Szédülés felálláskor
Szédülés felálláskor

Sokak számára ismerős lehet az érzés.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.