• Kanyarójárvány Görögországban - Fontos tudnivalók turistáknak

    Szerző: OS

    A Görög Betegség-felügyeleti és -megelőzési Központ adatai szerint, Görögországban 2010. január 29. és július 20. között, 125 igazolt kanyaró megbetegedést regisztráltak. A betegek harmada 0-4 éves, negyede 5-14 éves, harmada 20 évesnél idősebb.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A betegség Görögország 52 közigazgatási területe közül 20-at érintett. A hatóságok felhívták az orvosok figyelmét az oltások fontosságára, és szorgalmazták az elmaradt oltások mihamarabbi pótlását. A francia egészségügyi hatóság adati szerint, Franciaországban erősödik a 2008-ban megkezdődött kanyarójárvány.

    2010. január-május között 1 972 beteget regisztráltak. A francia egészségügyi hatóság megítélése szerint, a járvány annak következménye, hogy a gyermekek körében a kanyaró-oltásban részesültek aránya nem éri el azt az optimális szintet, mely ennek az igen ragályos betegségnek a terjedését meg tudná gátolni. Szakvéleményük szerint, a nyári időszak kedvez a vírus cirkulációjának, főként a nyaralók körében, és a betegség más európai országokra történő átterjedésének.

    Hirdetés

    A Magyarországról külföldre utazóknak változatlanul számolni kell a betegség kockázatával, és nem csak a járvány által érintett országokban, hanem a nyári időszakban fokozódó turizmus miatt bármely, turisták által nagyobb számban látogatott területeken. A legnagyobb veszélynek az oltatlan gyermekek vannak kitéve, ezért a 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel nem javasolt nemzetközi utazást tervezni. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének néhány első hónapjában védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez maximum  hat hónap után megszűnik.

     Gyermekkori védőoltások


    A hazánkban kötelező gyermekkori védőoltásokról>>

    Magyarországon 1969-ben kezdődött meg a kanyaró elleni kötelező immunizálás, 1989 óta két oltásból áll a kanyaró elleni védelmet alkalmaznak, 1992 óta a 15 hónapos gyermekeknél MMR oltóanyaggal történik az oltás, és 11 éves korban újabb oltást kapnak kanyaró ellen a hosszú távú védelem biztosítása érdekében. Ennek megfelelően a 40 évesnél fiatalabbak legalább egy, a 28-29 évesnél fiatalabbak pedig két oltásból álló kanyaró elleni immunizációban részesültek. A kanyaró igen ragályos betegség, tehát a 40 évesnél idősebbek túlnyomó többsége természetes módon átvészelte a betegséget, így védettséggel rendelkezik.

    Magyarországon teljeskörű az átoltottság

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Miután Magyarországon csaknem teljes körű az átoltottság, ennek köszönhetően hazánkban szinte teljesen megszűnt a víruscirkuláció, 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetű megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

    Az utazás halaszthatatlansága esetén, a háziorvos segítségével át kell tekinteni a gyermekek oltási státuszát, és annak figyelembe vételével mérlegelni a teendőket.

    Egyes esetekben, az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő is megkaphatja - lehetőség szerint legalább két héttel a tervezett utazás előtt - ilyenkor azonban újraoltással lehet biztosítani a megfelelő védettség kialakulását.

    Felnőttek önkéntes utazás előtti oltására, az utazás és az egészségi állapot körülményeinek felmérését követően, az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében kerülhet sor. Ehhez az oltóanyag gyógyszertári forgalomban érhető el.

    (OS)

     

    Legutóbb frissült: 2010.07.23 23:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak behurcolt esetek fordultak elő. A kanyaró elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    Németországban is terjed a kanyaró

    Az Európai Unió több másik tagállama mellett Németországban is terjed a kanyaró, szerdán megjelent adatok szerint az idén eddig már több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly egész évben.

    Kanyaró - Újabb két halálos áldozat Romániában

    Kettővel nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma Romániában, miután egy 17 éves kiskorú és egy másfél éves gyerek is életét vesztette - jelentették be kedden a román hatóságok.

    Tanácsok, ha kanyarójárvány által érintett területre utazik

    Az elmúlt években Európa több országában is jelentettek kanyarójárványokat, de mivel ezek nem közvetlen szomszédságban voltak hazánkkal, kevésbé keltették fel a közvélemény és a járványügyi szakemberek érdeklődését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.