HIV: Kezdjék hamarabb a kezelést!

Szerző: MTI

A HIV-fertőzött emberek antiretrovirális - retrovírus elleni - kezelésének korábbi kezdetére tett ajánlást, egy vezető szakértőből álló testület vasárnap, a Bécsben megrendezett AIDS világkonferencia nyitónapján.

A Rights here, right now (Jogok itt, és most!) alcímmel július 18-tól 23-ig, hat napon át tartó nagy nemzetközi konferencia már a 18., amelyet az AIDS témájában rendeznek, és amelyre 20 ezernél több vendéget vár a szervező International AIDS Society (IAS, Nemzetközi AIDS Társaság).

A szakértői testület véleménye szerint, a koktélként is ismert, a humán immunhiány vírusát (HIV) visszaszorító gyógyszerkombináció korai adagolása, csökkentheti a hosszú távú halálozási adatokat és visszaszoríthatja a betegséget.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 2006-ban felállított irányelvei azt ajánlották az orvosoknak, hogy a kezelést akkor kezdjék meg, amikor a páciens CD4 sejtjeinek - a HIV által megcélzott legfontosabb immunsejteknek - a száma 200 alá megy mikroliterenként a vérükben.

Ezt a határszámot a WHO tavaly 350 CD4 sejtre emelte mikroliterenként, ám a szakértői testület úgy véli, hogy ez még mindig túl óvatos.

Élet HIV fert?zöttként
A HIV fertőzöttek esetében nagyon fontos a biztonságos szex gyakorlása még akkor is, ha a partner is fertőzött, mivel újabb vírusadagok felgyorsíthatják a betegség folyamatát. Lényeges a rendszeres orvosi gondozás negyedévenkénti klinikai és különböző laborvizsgálatokkal.

A testület ajánlásait egy tanulmányban tette közzé, amely a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban, pár órával a nemzetközi AIDS-konferencia előtt került nyilvánosságra. A csoport azt javasolja, hogy a fertőzött embereket már akkor kezdjék el kezelni, amikor a vérükben mikroliterenként 500 alá csökken a CD4 sejtek száma, függetlenül attól, hogy az egyének mutatják-e az AIDS-betegség tüneteit vagy sem.

Megfontolásra ajánlják a kezelés megkezdését egyes, nem jellegzetes lefutású esetekben akkor is, ha a CD4 sejtek száma még 500 fölött van. "Nincs olyan CD4 sejtszám, amelynél a kezelés megkezdése ellenjavallt vagy nem ajánlott lenne" - emelték ki a szakértők. Ajánlják a terápiát terhes pácienseknek és 60 év fölöttieknek, valamint olyanoknak is, akiknél magas a szív- és érrendszerű betegségek kockázata vagy más fertőzésük (például hepatitisz-B és hepatitisz-C) is van.

Az egészséges, HIV-vírussal nem fertőzött emberek CD4 sejtszáma vérükben 1000 és 1500 között van mikroliterenként. A tanulmányt jegyző szakértői testület vezetője Melanie Thompson, az atlantai AIDS Kutató Konzorcium munkatársa volt, a tagok között pedig megtalálhatók az AIDS elleni gyógyszerkutatás nagy nevei. Ajánlásukat azután hozták, hogy több, 2008 óta elkészült vizsgálat eredményeit elemezték.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Koronavírus - 2548 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 935 182 fő, közülük 5 714 861 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 82 ezren pedig már a harmadik oltást is...

Felbukkant a delta-variáns újabb...

A koronavírus új variánsa: az AY.4.2 jelzetű változat terjed napjainkban az Egyesült Királyságban - hozták nyilvánosságra brit virológusok....

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

A HIV megelőzése

A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy...

Tudnivalók a HIV-fertőzésről

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus)....

5 dolog, amit tudni kell az AIDS-ről

December 1. az AIDS Világnapja. Az AIDS vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a rák mellett az egyik legveszedelmesebb betegség, mely már...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.