HIV: Kezdjék hamarabb a kezelést!

MTI
megjelent:

A HIV-fertőzött emberek antiretrovirális - retrovírus elleni - kezelésének korábbi kezdetére tett ajánlást, egy vezető szakértőből álló testület vasárnap, a Bécsben megrendezett AIDS világkonferencia nyitónapján.

A Rights here, right now (Jogok itt, és most!) alcímmel július 18-tól 23-ig, hat napon át tartó nagy nemzetközi konferencia már a 18., amelyet az AIDS témájában rendeznek, és amelyre 20 ezernél több vendéget vár a szervező International AIDS Society (IAS, Nemzetközi AIDS Társaság).

A szakértői testület véleménye szerint, a koktélként is ismert, a humán immunhiány vírusát (HIV) visszaszorító gyógyszerkombináció korai adagolása, csökkentheti a hosszú távú halálozási adatokat és visszaszoríthatja a betegséget.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 2006-ban felállított irányelvei azt ajánlották az orvosoknak, hogy a kezelést akkor kezdjék meg, amikor a páciens CD4 sejtjeinek - a HIV által megcélzott legfontosabb immunsejteknek - a száma 200 alá megy mikroliterenként a vérükben.

Ezt a határszámot a WHO tavaly 350 CD4 sejtre emelte mikroliterenként, ám a szakértői testület úgy véli, hogy ez még mindig túl óvatos.

Élet HIV fertőzöttként
A HIV fertőzöttek esetében nagyon fontos a biztonságos szex gyakorlása még akkor is, ha a partner is fertőzött, mivel újabb vírusadagok felgyorsíthatják a betegség folyamatát. Lényeges a rendszeres orvosi gondozás negyedévenkénti klinikai és különböző laborvizsgálatokkal.

A testület ajánlásait egy tanulmányban tette közzé, amely a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban, pár órával a nemzetközi AIDS-konferencia előtt került nyilvánosságra. A csoport azt javasolja, hogy a fertőzött embereket már akkor kezdjék el kezelni, amikor a vérükben mikroliterenként 500 alá csökken a CD4 sejtek száma, függetlenül attól, hogy az egyének mutatják-e az AIDS-betegség tüneteit vagy sem.

Megfontolásra ajánlják a kezelés megkezdését egyes, nem jellegzetes lefutású esetekben akkor is, ha a CD4 sejtek száma még 500 fölött van. "Nincs olyan CD4 sejtszám, amelynél a kezelés megkezdése ellenjavallt vagy nem ajánlott lenne" - emelték ki a szakértők. Ajánlják a terápiát terhes pácienseknek és 60 év fölöttieknek, valamint olyanoknak is, akiknél magas a szív- és érrendszerű betegségek kockázata vagy más fertőzésük (például hepatitisz-B és hepatitisz-C) is van.

Az egészséges, HIV-vírussal nem fertőzött emberek CD4 sejtszáma vérükben 1000 és 1500 között van mikroliterenként. A tanulmányt jegyző szakértői testület vezetője Melanie Thompson, az atlantai AIDS Kutató Konzorcium munkatársa volt, a tagok között pedig megtalálhatók az AIDS elleni gyógyszerkutatás nagy nevei. Ajánlásukat azután hozták, hogy több, 2008 óta elkészült vizsgálat eredményeit elemezték.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.