HIV: Kezdjék hamarabb a kezelést!

Szerző: MTI

A HIV-fertőzött emberek antiretrovirális - retrovírus elleni - kezelésének korábbi kezdetére tett ajánlást, egy vezető szakértőből álló testület vasárnap, a Bécsben megrendezett AIDS világkonferencia nyitónapján.

A Rights here, right now (Jogok itt, és most!) alcímmel július 18-tól 23-ig, hat napon át tartó nagy nemzetközi konferencia már a 18., amelyet az AIDS témájában rendeznek, és amelyre 20 ezernél több vendéget vár a szervező International AIDS Society (IAS, Nemzetközi AIDS Társaság).

A szakértői testület véleménye szerint, a koktélként is ismert, a humán immunhiány vírusát (HIV) visszaszorító gyógyszerkombináció korai adagolása, csökkentheti a hosszú távú halálozási adatokat és visszaszoríthatja a betegséget.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 2006-ban felállított irányelvei azt ajánlották az orvosoknak, hogy a kezelést akkor kezdjék meg, amikor a páciens CD4 sejtjeinek - a HIV által megcélzott legfontosabb immunsejteknek - a száma 200 alá megy mikroliterenként a vérükben.

Ezt a határszámot a WHO tavaly 350 CD4 sejtre emelte mikroliterenként, ám a szakértői testület úgy véli, hogy ez még mindig túl óvatos.

Élet HIV fertőzöttként

A HIV fertőzöttek esetében nagyon fontos a biztonságos szex gyakorlása még akkor is, ha a partner is fertőzött, mivel újabb vírusadagok felgyorsíthatják a betegség folyamatát. Lényeges a rendszeres orvosi gondozás negyedévenkénti klinikai és különböző laborvizsgálatokkal.

A testület ajánlásait egy tanulmányban tette közzé, amely a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban, pár órával a nemzetközi AIDS-konferencia előtt került nyilvánosságra. A csoport azt javasolja, hogy a fertőzött embereket már akkor kezdjék el kezelni, amikor a vérükben mikroliterenként 500 alá csökken a CD4 sejtek száma, függetlenül attól, hogy az egyének mutatják-e az AIDS-betegség tüneteit vagy sem.

Megfontolásra ajánlják a kezelés megkezdését egyes, nem jellegzetes lefutású esetekben akkor is, ha a CD4 sejtek száma még 500 fölött van. "Nincs olyan CD4 sejtszám, amelynél a kezelés megkezdése ellenjavallt vagy nem ajánlott lenne" - emelték ki a szakértők. Ajánlják a terápiát terhes pácienseknek és 60 év fölöttieknek, valamint olyanoknak is, akiknél magas a szív- és érrendszerű betegségek kockázata vagy más fertőzésük (például hepatitisz-B és hepatitisz-C) is van.

Az egészséges, HIV-vírussal nem fertőzött emberek CD4 sejtszáma vérükben 1000 és 1500 között van mikroliterenként. A tanulmányt jegyző szakértői testület vezetője Melanie Thompson, az atlantai AIDS Kutató Konzorcium munkatársa volt, a tagok között pedig megtalálhatók az AIDS elleni gyógyszerkutatás nagy nevei. Ajánlásukat azután hozták, hogy több, 2008 óta elkészült vizsgálat eredményeit elemezték.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Mit jelent az, ha egy vakcinának 95...

A két első vakcina előállítója után a többi gyártó is sorban közzétette a csaknem ugyanolyan magas arányú eredményekre utaló bejelentését. A...

A HIV megelőzése

A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV...

Hepatitis C

Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Tudnivalók a HIV-fertőzésről

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus)....

5 dolog, amit tudni kell az AIDS-ről

December 1. az AIDS Világnapja. Az AIDS vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a rák mellett az egyik legveszedelmesebb betegség, mely már...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.