Milyen veszélyek leselkednek idén a külföldre utazókra?

Független Hírügynökség
megjelent:

Nincs védőoltás egy Afrikában agyhártyagyulladást okozó baktérium és a szúnyogok által Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában terjesztett dengue-láz ellen. A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont fokozott óvatosságra hívta fel az e térségbe utazók figyelmét.

Afrikában egy olyan agyhártyagyulladást kiváltó baktérium okoz járványt, amely ellen nincs oltás, ezért azok a magyar utazók, akik ide készülnek, különösen legyenek elővigyázatosak - mondta a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont vezetője.

Jelenik Zsuzsa felhívta arra is az utazók figyelmét, hogy szintén nincs orvosi védekezés a szúnyogok által terjesztett dengue-láz ellen, ami Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, sőt szinte egész Ázsiában jelenleg sok megbetegedést okoz. Az afrikai agyhártyagyulladást okozó járvány baktériuma egy olyan törzsből származik, amelynek X a neve, és amely ellen jelenleg nincs védőoltás - mondta a szakember.

A dengue-láz
A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Kórokozója vírus, melyet emberről emberre bizonyos szúnyogok vihetnek át csípésükkel. Ezek a szúnyogok - szemben a maláriát terjesztő szúnyogokkal - főleg napközben csípnek, városokban, vagy azok közelében levő sekély állóvizekben (esővizes tocsogók, lápok, mocsarak) élnek és szaporodnak. Dengue-láz

Jellemzője, hogy nagyon gyorsan terjed, nagyon gyorsan alakulnak ki a tünetek is, ráadásul 15-20 százalékban halálos. Ezért azok a magyar utazók, akik mostanában például Nigériába, Csádba, Maliba vagy Kamerunba készülnek, kerüljék azokat a helyeket, ahol ezt a cseppfertőzéssel terjedő betegséget elkaphatják.

Valószínűleg több magyart érint a kedvelt ázsiai üdülőhelyeken is terjedő vírusos betegség, a dengue-láz. Jelenik Zsuzsa elmondta, hogy például Baliról is kaptak olyan jelzést, hogy egy ötcsillagos szálloda magyar lakói is elkapták ezt a betegséget.

A szakember hozzátette: ez a kellemetlen betegség gyakran hetekig is eltarthat, ezért is fontos a védekezés: oltás híján a szúnyogriasztás, az egész testet befedő öltözködés. A dengue-láz tünetei: magas láz, fejfájás, ízületi-, izom- és csontfájdalom.

A szakember hangsúlyozta: természetesen a magyaroknak leginkább a szennyezett vízzel és étellel terjedő hepatitis A-val kell vigyázniuk, amely leginkább a mediterrán országokban veszélyezteti az utazókat. Ez ellen azonban van védőoltás.

(FH)

Cikkajánló

Az agyhártyagyulladás

Dr. Gócs Viktor, infektológus
Agyhártyagyulladás
Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.