• Egyre több a tuberkulózisos megbetegedés

    Szerző: Medipress

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy egyre több tuberkulózisos beteg csúszik át az ellenőrző rendszeren. Az országok képtelenek fenntartani a korábbi évek kedvező tendenciáit a betegség elleni harcban.

    "A tuberkulózis felügyelet terén az elmúlt években megfigyelhető fejlődő tendencia 2006-ban megtorpanni látszik - a korábbi évekhez képest mindössze minimálisan növekedett az új esetek felfedezésének aránya" - mondta az újságíróknak Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet vezérigazgatója. "A fejlődés lelassulása akkor következett be, amikor a mutatók még mindig eléggé elszomorítóak" - tette hozzá.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a tbc-s eseteknek mindössze 61 százalékát regisztrálják hivatalosan a világon. 2006-ban hozzávetőleg 9,2 millió új esetet fedeztek fel, szemben a 2005-ös 9,1 millióval - derül ki a WHO éves jelentéséből. Pedig szerintük a nem regisztrált esetekkel együtt hozzávetőleg 14,4 millió megbetegedés lehetett 2006-ban. 2001 és 2005 között hat százalékkal nőtt a bejegyzett megbetegedések száma, de 2006-ban ez a növekedés a felére, 3 százalékra esett vissza.

    "Ez nem túl jó jel, mivel a célunk valamennyi létező eset felkutatása. Az összes beteg 39 százalékát nem találjuk, pedig biztosak vagyunk benne, hogy léteznek" - mondta Mario Raviglione, a WHO Stop TB (Tuberkulózis állj!) részlegének az igazgatója. A lassulást azzal magyarázzák, hogy több nemzeti program, mely szép eredményeket mutatott fel az elmúlt öt évben képtelen volt hasonló ütemben folytatni a munkát 2006-ban. Ráadásul több afrikai országban egyáltalán nem sikerült növelni az azonosított tbc-s megbetegedések számát.

    Ezen felül sokan kiesnek a nemzeti ellenőrzés alól, magánklinikán, civil szervezeteknél vagy más, közösségi módon kezeltetik magukat. "Új korszakba érkeztünk. A fejlődés érdekében először a közprogramokat kell megerősítenünk. Másodsorban foglalkozhatunk csak más potenciális egészségügyi szolgáltatást nyújtókkal" - fogalmazott Chan. Az Egészségügyi Világszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a HIV-el fertőzött betegek nagy hányada egyúttal tuberkulózisban is szenved. 2006-ban 700 ezer új tbc-s HIV-fertőzöttet regisztráltak.

    "A jelentés egyértelműen bizonyítja, hogy a HIV és a tbc milyen közeli kapcsolatban állnak"- mondta Peter Piot, a UNAIDS vezérigazgatója. 2006-ban 200 ezer HIV fertőzött tbc-s hunyt el, a nem HIV-fertőzött tbc-s halálozások számát hozzávetőleg további 1,5 millióra teszik. "Ez a legfontosabb halálok a HIV-el élők körében" - mondta Piot. A jelentés szerint az afrikai államok közül Ruanda, Malawi és Kenya büszkélkedhet a legmagasabb HIV-tesztelési aránnyal.

     Kapcsolódó cikkek
      - Rekordszinten a gyógyszerre rezisztens TBC
      - Tüdőtuberkulózis

    "A jelentésből kiderül, hogy távol vagyunk még attól, hogy a magas színvonalú megelőzés, diagnosztika és gyógyítás (a HIV és tbc tekintetében) mindenki számára elérhető legyen" - állítja Piot. A múlt hónapban a WHO arra figyelmeztetett, hogy most regisztrálják a legtöbb, gyógyszernek ellenálló tbc kórokozó felbukkanását, amikor hiányoznak az anyagi eszközök a betegség elleni küzdelemhez. Körülbelül fél millió többféle gyógyszernek is ellenálló tuberkulózisos eset kerül elő évente, ami a 9 millió új megbetegedés 5 százaléka - közölte a WHO.

    (Medipress)

    Módosítva: 2008.03.18 09:10, Megjelenés: 2008.03.18 09:10
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    A Polio Világnap tanulsága, üzenete

    Járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) vagy Heine-Medin-kór a neve annak a poliovírus (az enterovírusok közé tartozik) fertőzés okozta betegségnek, ami az 1940-50-es években világszerte, így Magyarországon is sok áldozatot követelt. A központi idegrendszert támadó vírus gyulladást okoz, minden századik betegnél pedig - a gerincvelőben lévő mozgató idegsejtek elhalása miatt - bénulást is. A ma is velünk élő betegek közül sokan kerekesszékben töltik napjaikat. Az érintettek évente, egy kiemelt napon (október 24.) találkozót tartanak.

    Multirezisztens tuberkulózis baktérium

    Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Tbc - A betegség tünetei és terjedése

    A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberkulózis bacilus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.