• Egyre több a tuberkulózisos megbetegedés

    Szerző: Medipress

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy egyre több tuberkulózisos beteg csúszik át az ellenőrző rendszeren. Az országok képtelenek fenntartani a korábbi évek kedvező tendenciáit a betegség elleni harcban.

    "A tuberkulózis felügyelet terén az elmúlt években megfigyelhető fejlődő tendencia 2006-ban megtorpanni látszik - a korábbi évekhez képest mindössze minimálisan növekedett az új esetek felfedezésének aránya" - mondta az újságíróknak Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet vezérigazgatója. "A fejlődés lelassulása akkor következett be, amikor a mutatók még mindig eléggé elszomorítóak" - tette hozzá.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a tbc-s eseteknek mindössze 61 százalékát regisztrálják hivatalosan a világon. 2006-ban hozzávetőleg 9,2 millió új esetet fedeztek fel, szemben a 2005-ös 9,1 millióval - derül ki a WHO éves jelentéséből. Pedig szerintük a nem regisztrált esetekkel együtt hozzávetőleg 14,4 millió megbetegedés lehetett 2006-ban. 2001 és 2005 között hat százalékkal nőtt a bejegyzett megbetegedések száma, de 2006-ban ez a növekedés a felére, 3 százalékra esett vissza.

    "Ez nem túl jó jel, mivel a célunk valamennyi létező eset felkutatása. Az összes beteg 39 százalékát nem találjuk, pedig biztosak vagyunk benne, hogy léteznek" - mondta Mario Raviglione, a WHO Stop TB (Tuberkulózis állj!) részlegének az igazgatója. A lassulást azzal magyarázzák, hogy több nemzeti program, mely szép eredményeket mutatott fel az elmúlt öt évben képtelen volt hasonló ütemben folytatni a munkát 2006-ban. Ráadásul több afrikai országban egyáltalán nem sikerült növelni az azonosított tbc-s megbetegedések számát.

    Ezen felül sokan kiesnek a nemzeti ellenőrzés alól, magánklinikán, civil szervezeteknél vagy más, közösségi módon kezeltetik magukat. "Új korszakba érkeztünk. A fejlődés érdekében először a közprogramokat kell megerősítenünk. Másodsorban foglalkozhatunk csak más potenciális egészségügyi szolgáltatást nyújtókkal" - fogalmazott Chan. Az Egészségügyi Világszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a HIV-el fertőzött betegek nagy hányada egyúttal tuberkulózisban is szenved. 2006-ban 700 ezer új tbc-s HIV-fertőzöttet regisztráltak.

    "A jelentés egyértelműen bizonyítja, hogy a HIV és a tbc milyen közeli kapcsolatban állnak"- mondta Peter Piot, a UNAIDS vezérigazgatója. 2006-ban 200 ezer HIV fertőzött tbc-s hunyt el, a nem HIV-fertőzött tbc-s halálozások számát hozzávetőleg további 1,5 millióra teszik. "Ez a legfontosabb halálok a HIV-el élők körében" - mondta Piot. A jelentés szerint az afrikai államok közül Ruanda, Malawi és Kenya büszkélkedhet a legmagasabb HIV-tesztelési aránnyal.

     Kapcsolódó cikkek
      - Rekordszinten a gyógyszerre rezisztens TBC
      - Tüdőtuberkulózis

    "A jelentésből kiderül, hogy távol vagyunk még attól, hogy a magas színvonalú megelőzés, diagnosztika és gyógyítás (a HIV és tbc tekintetében) mindenki számára elérhető legyen" - állítja Piot. A múlt hónapban a WHO arra figyelmeztetett, hogy most regisztrálják a legtöbb, gyógyszernek ellenálló tbc kórokozó felbukkanását, amikor hiányoznak az anyagi eszközök a betegség elleni küzdelemhez. Körülbelül fél millió többféle gyógyszernek is ellenálló tuberkulózisos eset kerül elő évente, ami a 9 millió új megbetegedés 5 százaléka - közölte a WHO.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2008.03.18 09:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    HIV, tuberkulózis, hepatitisz - Programokat indítanának a leküzdésükre

    Hosszú távú, európai uniós szintű programokat kellene indítani a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz C-vírus leküzdésére az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás szerint.

    A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

    A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

    Felesleges a tbc ellenőrzését szolgáló szabályozás - Tanulmány

    A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

    Napfénnyel és szellőztetéssel a tbc ellen

    A szellőztetés és egy kis napfény jelentősen csökkentheti a tuberkulózis kifejlődésének kockázatát a kórházakban és börtönökben, a fertőző tüdőbetegség két erődítményében - tette közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kedden.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások