Egyre több a HIV-fertőzött - Kik vannak veszélyben?

MTI
megjelent:

Nő a HIV-fertőzöttek száma a homoszexuálisok, a kábítószer-élvezők és a prostituáltak körében, mert ezekhez a körökhöz tartozók cselekedeteik büntethetősége miatt, félnek orvoshoz fordulni segítségért - jelentette ki New York-i idő szerint hétfőn, az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezetének vezetője.

Michel Sidibe szerint elfogadhatatlan, hogy a világ 85 országában még mindig bűncselekménynek tartják az azonos nemű felnőttek közötti nem kapcsolatot, sőt van hét ország, amelyben halállal büntetik. A tisztségviselő megemlítette, hogy Ugandában éppen most készülnek bevezetni olyan törvényt, amely halálbüntetést helyez kilátásba a homoszexuálisoknak.

Az intravénás drogozók ötöde HIV-fertőzött

A világon körülbelül 16 millió ember használ illegális kábítószert intravénásan. Csaknem egy ötödük, 3 millió hordozhatja magában az AIDS-t okozó vírust - írja szerdán a Lancet című brit orvosi hetilap.

A legtöbb intravénás drogozó Kínában van, számukat 2,35 millióra teszik, és 12,3 százalékra becsülik közülük a HIV-fertőzöttek arányát. A második helyen az Egyesült Államok áll, 1,85 millió injekciós kábítószerfüggővel, akiknek 15,6 százaléka lehet HIV-pozitív. Oroszországban az intravénás drogozók 42 százaléka lehet HIV-fertőzött, Ukrajnában 37 százaléka.

A becslést egy ausztrál egyetem kutatóintézete végezte, hivatalos adatok és tudományos folyóiratokban megjelent becslések alapján.

A cikk szerint főleg Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában és Latin-Amerikában aggasztó a helyzet, ahol egyes lakossági csoportokban 40 százalék fölött van a HIV-fertőzöttek aránya.

Az egész Földre kiterjedő AIDS-járvány okozóját a HIV-vírust, első sorban azok az intravénás drogozók terjesztik, akik közös fecskendőt és injekciós tűt használnak, majd szexuális úton a nem drogozókat is megfertőzik.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.