• Kelet-Európa - HIV járvány van kialakulóban

    Szerző: Medipress

    A tűk és az injekciós eszközök közös használata, háromszor nagyobb kockázattal jár a HIV átvitelét tekintve, mint a nemi közösülés.

    A szervezők szerdán azt nyilatkozták, hogy az idén Bécsben tervezett 18. Nemzetközi AIDS Konferencia, az AIDS 2010, a betegséggel élő perifériára szorult társadalmi csoportokra, többek között a kelet-európai intravénás drogfogyasztókra összpontosít majd.

    Hirdetés

    „Az AIDS 2010 azokról az emberekről szól majd, akiknek egyébként nincs szava” – mondta az újságíróknak Michel Sidibe, a UNAIDS vezetője.

     Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

    „A főként a nem biztonságos intravénás drogfogyasztásnak köszönhető, gyorsan terjedő kelet-európai HIV/AIDS járvány lesz az AIDS 2010 legfontosabb napirendi pontja”.

    Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) és a UNAIDS közös közleményben tudatta, hogy a konferenciát várhatóan július 18. és 23. között rendezik meg Bécsben.

    Azáltal, hogy a nemzetközi konferenciát Bécsben rendezik meg, a szervezők a kelet-európai és a közép-ázsiai helyzetre szeretnének rávilágítani, ezekben a térségekben ugyanis, főként a nem biztonságos intravénás drogfogyasztás miatt gyorsan terjed a járvány.

    Robin Gorna, a Nemzetközi AIDS Társaság vezetője szerint, Bécs azon kívül, hogy a legfontosabb kábítószer-ellenes ENSZ ügynökségek főhadiszállása, fontos „kapunak” is számít Kelet-Európa és Közép-Ázsia felé. E két régióban a becslések szerint 1,5 millió HIV-fertőzött él.

    A közös tű használata nagyobb kockázattal jár, mint a szexuális együttlét

     HIV-fertőzés tünetei a szájban
    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
    A HIV első tünetei (Fotóval) >>

    A tűk és az injekciós eszközök közös használata, pedig háromszor nagyobb kockázattal jár a HIV átvitelét tekintve, mint a nemi közösülés.

    „Ahhoz, hogy Kelet-Európában megtörhessük a HIV járvány röppályáját, meg kell állítanunk az új fertőzéseket az intravénás drogfogyasztók és partnereik körében” – mondta Michel Sidibe, a UNAIDS igazgatója.

    „A kábítószerfogyasztóknak joguk van a lehető legjobb megelőző intézkedésekre, ellátásra és kezelésre.”

     HIV-fertőzés
    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

    Antonio Maria Costa, a UNODC vezetője elmondta, azzal lehet visszafordítani a járványt, ha legelőször is megelőzzük a drogfogyasztás terjedését, aztán kezelést biztosítunk a kábítószerfüggők számára. Egy ilyen átfogó programban az is a HIV-ellenes intézkedések közé tartozik, hogy steril injekciós eszközöket, ópiát-helyettesítő szereket és retrovírus elleni kezelést biztosítunk a rászorulóknak.

    A 2007-es statisztikák azt mutatják, hogy körülbelül 33,2 millió HIV-fertőzött él a világon, de az új HIV-fertőzöttek száma, amely 1996-ban tetőzött, 2007-re 2,7 millió főre csökkent.

    Ennek ellenére a világ egyes részein, különösen Kelet-Európában és Közép-Ázsiában továbbra is emelkedik a fertőzés aránya. Ezeken a területeken a HIV előfordulása 2001 óta közel a duplájára emelkedett.

      Az ENSZ HIV/AIDS programja szerint világszerte a HIV lett a vezető halálok és betegség a reproduktív korú nők körében.


    A New York-i 10 napos konferencia nyitányaként, az UNAids útjára indított egy ötéves akciótervet, mely foglalkozik a nőket érintő kockázati kérdésekkel is. Szerintük az egyik kulcsprobléma az, hogy világszerte a nők akár 70 százalékát is kényszeríthetik arra, hogy védekezés nélkül létesítsen nemi kapcsolatot. Az UNAids szerint, tűrhetetlen a nők elleni erőszak. "A nők és a lányok nem áldozatok, ők a vezető erői a társadalmi átalakulásnak.” – mondta Michel Sidibe vezérigazgató.
    Az ügynökség szerint, az erőszak átélése miatt, a nők nem képesek kiállni magukért a biztonságos szex érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy 30 évvel a járvány kitörése után, a HIV-szolgálatok még mindig nem képesek kiszolgálni a nők és lányok speciális igényeit. A nők még mindig aránytalanul nagy számban fertőződnek meg HIV-vel. Afrika szub-szaharai részén a HIV-fertőzöttek 60 százaléka nő. Afrika déli részén pedig háromszor akkora az esélyük a fertőződésre, mint a hasonló korú férfiaknak. A programba beletartozik az adatgyűjtés fejlesztése; annak felmérése, hogy a járvány miként érinti a nőket; a nők elleni erőszak kérdésének bevonása a megelőző intézkedésekbe. Hamarosan bevezetik ezt a módszert, többek között Libériában is.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.03.14 09:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Orvostanhallgatók az AIDS ellen

    A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

    A HIV/AIDS megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek pályázhatnak támogatásért

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 15 millió forintos keretből pályázatot hirdetett a HIV/AIDS megbetegedések megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek számára.

    AIDS: Megszüntethető lenne az anya-gyermek fertőzés

    A következő öt éven belül megszüntethető lenne, hogy HIV-pozitív állapotos kismamák megfertőzzék magzataikat. Az ENSZ vonatkozó egészségügyi programjának alapfeltétele: elegendő pénz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.