Kelet-Európa - HIV járvány van kialakulóban

Szerző: Medipress

A tűk és az injekciós eszközök közös használata, háromszor nagyobb kockázattal jár a HIV átvitelét tekintve, mint a nemi közösülés.

A szervezők szerdán azt nyilatkozták, hogy az idén Bécsben tervezett 18. Nemzetközi AIDS Konferencia, az AIDS 2010, a betegséggel élő perifériára szorult társadalmi csoportokra, többek között a kelet-európai intravénás drogfogyasztókra összpontosít majd.

„Az AIDS 2010 azokról az emberekről szól majd, akiknek egyébként nincs szava” – mondta az újságíróknak Michel Sidibe, a UNAIDS vezetője.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

„A főként a nem biztonságos intravénás drogfogyasztásnak köszönhető, gyorsan terjedő kelet-európai HIV/AIDS járvány lesz az AIDS 2010 legfontosabb napirendi pontja”.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) és a UNAIDS közös közleményben tudatta, hogy a konferenciát várhatóan július 18. és 23. között rendezik meg Bécsben.

Azáltal, hogy a nemzetközi konferenciát Bécsben rendezik meg, a szervezők a kelet-európai és a közép-ázsiai helyzetre szeretnének rávilágítani, ezekben a térségekben ugyanis, főként a nem biztonságos intravénás drogfogyasztás miatt gyorsan terjed a járvány.

Robin Gorna, a Nemzetközi AIDS Társaság vezetője szerint, Bécs azon kívül, hogy a legfontosabb kábítószer-ellenes ENSZ ügynökségek főhadiszállása, fontos „kapunak” is számít Kelet-Európa és Közép-Ázsia felé. E két régióban a becslések szerint 1,5 millió HIV-fertőzött él.

A közös tű használata nagyobb kockázattal jár, mint a szexuális együttlét

HIV-fertőzés tünetei a szájban
Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
A HIV első tünetei (Fotóval) >>

A tűk és az injekciós eszközök közös használata, pedig háromszor nagyobb kockázattal jár a HIV átvitelét tekintve, mint a nemi közösülés.

„Ahhoz, hogy Kelet-Európában megtörhessük a HIV járvány röppályáját, meg kell állítanunk az új fertőzéseket az intravénás drogfogyasztók és partnereik körében” – mondta Michel Sidibe, a UNAIDS igazgatója.

„A kábítószerfogyasztóknak joguk van a lehető legjobb megelőző intézkedésekre, ellátásra és kezelésre.”

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

Antonio Maria Costa, a UNODC vezetője elmondta, azzal lehet visszafordítani a járványt, ha legelőször is megelőzzük a drogfogyasztás terjedését, aztán kezelést biztosítunk a kábítószerfüggők számára. Egy ilyen átfogó programban az is a HIV-ellenes intézkedések közé tartozik, hogy steril injekciós eszközöket, ópiát-helyettesítő szereket és retrovírus elleni kezelést biztosítunk a rászorulóknak.

A 2007-es statisztikák azt mutatják, hogy körülbelül 33,2 millió HIV-fertőzött él a világon, de az új HIV-fertőzöttek száma, amely 1996-ban tetőzött, 2007-re 2,7 millió főre csökkent.

Ennek ellenére a világ egyes részein, különösen Kelet-Európában és Közép-Ázsiában továbbra is emelkedik a fertőzés aránya. Ezeken a területeken a HIV előfordulása 2001 óta közel a duplájára emelkedett.

Az ENSZ HIV/AIDS programja szerint világszerte a HIV lett a vezető halálok és betegség a reproduktív korú nők körében.

A New York-i 10 napos konferencia nyitányaként, az UNAids útjára indított egy ötéves akciótervet, mely foglalkozik a nőket érintő kockázati kérdésekkel is. Szerintük az egyik kulcsprobléma az, hogy világszerte a nők akár 70 százalékát is kényszeríthetik arra, hogy védekezés nélkül létesítsen nemi kapcsolatot. Az UNAids szerint, tűrhetetlen a nők elleni erőszak. "A nők és a lányok nem áldozatok, ők a vezető erői a társadalmi átalakulásnak.” – mondta Michel Sidibe vezérigazgató.
Az ügynökség szerint, az erőszak átélése miatt, a nők nem képesek kiállni magukért a biztonságos szex érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy 30 évvel a járvány kitörése után, a HIV-szolgálatok még mindig nem képesek kiszolgálni a nők és lányok speciális igényeit. A nők még mindig aránytalanul nagy számban fertőződnek meg HIV-vel. Afrika szub-szaharai részén a HIV-fertőzöttek 60 százaléka nő. Afrika déli részén pedig háromszor akkora az esélyük a fertőződésre, mint a hasonló korú férfiaknak. A programba beletartozik az adatgyűjtés fejlesztése; annak felmérése, hogy a járvány miként érinti a nőket; a nők elleni erőszak kérdésének bevonása a megelőző intézkedésekbe. Hamarosan bevezetik ezt a módszert, többek között Libériában is.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A maszk és a távolságtartás...

A maszk és a távolságtartás csökkenti megfertőződés esélyét és azt is, hogy a fertőzést továbbadjuk - mondta Kacskovics Imre immunológus, az...

Dózis matek: 2 Pfizer + 1 Moderna...

Két Pfizer-oltás után egy Moderna ráerősítő nagyobb védettséget adhat, mint egy harmadik dózisban beadott Pfizer - derül ki egy vizsgálat...

HIV-pozitív - Az első kérdések a...

A HIV-pozitív diagnózis után számos kérdése lehet az egészségével és jövőjével kapcsolatban. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülőkre kaphat...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.