• Kórházi fertőzések áldozatai - Sokan vannak

    Szerző: MTI

    Amerika legnagyobb, 40 államból származó kórházi adatbázisa alapján, 290 ezerre becsülik azok számát, akik kórházi tartózkodásuk alatt vérmérgezést kaptak 2006-ban, és 200 ezerre azokét, akik tüdőgyulladást.

    Közel ötvenezer amerikai hal meg évente kórházi eredetű vérmérgezésben vagy tüdőgyulladásban - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

    Hirdetés

    Kórházban kialakult szepszisben vagy tüdőgyulladásban 48 ezer ember halt meg 2006-ban az Egyesült Államokban, ez további 2,3 millió kórházi ápolási napot jelentett, és 8,1 milliárd dollár többletköltséget - közölték a washingtoni székhelyű Resources for the Future elnevezésű szervezet kutatói.

    Vérmérgezés és tüdőgyulladás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amint az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányuk kimutatta, e két fertőzés a harmadát teszi ki az összesen évi 1,7 millió kórházi eredetű fertőzésnek, melyet az amerikai páciensek ott tartózkodásuk alatt elkapnak.

    Az ország legnagyobb, 40 államból származó kórházi adatbázisa alapján, 290 ezerre becsülik azok számát, akik kórházi tartózkodásuk alatt vérmérgezést kaptak 2006-ban, és 200 ezerre azokét, akik tüdőgyulladást.

    Utóbbi átlagosan 14 nappal hosszabbította meg a kórházi tartózkodás időtartamát és 46.400 dollár többletköltséget okozott.

    A szepszis átlagosan 11 nappal növelte a kórházi tartózkodást, és 32.900 dollárral az egészségügyi költségeket. A szakemberek úgy vélik, hogy az esetek jelentős része megelőzhető lenne a kórházi higiénia javításával.

       Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei


    A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes (szindróma), amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. A folyamat lényege: a szervezet válasza valamilyen külső, káros tényezőre, amelynek következtében gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak.
    A gyulladásos és a véralvadási reakció egy idő után, az immunrendszer által kontrollálhatatlanná válik, a kezdeti ponttól távol eső szervek is érintettek lesznek és életveszélyes állapot alakul ki.
    Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.23 21:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

    Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. - A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődtünk a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

    Elkészült a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos miniszteri rendelet

    Kásler Miklós a Semmelweis-napi központi ünnepségen azt mondta, a dokumentum az egyeztetések után néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz. A témával kapcsolatban a miniszter elmondta, egy komplex cselekvési programot készítettek elő. Kidolgozták az elméletet, a gyakorlatba való átültetést, azt, hogy ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak.

    Mellhártyagyulladás - Ha minden lélegzetvétel fáj

    A be- és kilégzés alapvető életfunkció, naponta több ezerszer veszünk levegőt, de ezt észre sem vesszük, amíg a tüdő egészségesen működik: kitágul, megtelik friss levegővel, majd kipréseli az elhasznált levegőt. Ha ez a folyamat fájdalmassá válik, annak orvosi kivizsgálást igénylő, komoly oka van.

    Mit jelent a tüdőinfiltrátum megjelenése?

    Az infiltrátum latin szó, melyet az orvosi nyelvben gyakran használnak, szó szerinti jelentése: beszűrődés. A tüdőgyógyászat területén egy speciális mellkasröntgen-eltérést jelent, amit különböző betegségek, de döntő többségében tüdőgyulladás okozhat.

    Miért veszélyes a lábon kihordott tüdőgyulladás?

    A tüdőgyulladás egyértelmű tünetekkel jelentkezik, sokan mégsem kérnek szakorvosi segítséget, inkább kihordják lábon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások