• Jobban fog fájni, mint egy szúnyogcsípés

    Szerző: www.kapdeloket.hu

    Mekkora lesz a villanyszámla? Miért nézett ma ilyen csúnyán a főnököm?
    Mi van, ha nem tetszik neki az új frizurám? Néhány gondolat, ami mumusként cikázik a fejünkben, miközben nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk. (x)

    Nem is olyan régen ugyanis a mumust még feketehimlőnek, járványos gyermekbénulásnak vagy torokgyíknak hívták. Lassan teljesen megfeledkezünk róluk, de ők még emlékeznek ránk.

    Kapdeloket.huAz utóbbi évtizedek sikeres oltási programjainak köszönhetően, számos súlyos fertőző betegségre már csak nagyszüleink emlékeznek, és a kutatásoknak köszönhetően, egyre több kórt tudunk radikálisan visszaszorítani.

    Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a védőoltások saját sikereik áldozatai lettek. Hatékonyságuknak köszönhetően eltűntek a rettenetes kínokat és halált okozó betegségek, így az ember többé nem fél már ezektől. Mára félelmeink a vakcinák vélt, vagy valós mellékhatásaiban öltöttek testet.

    Nem állíthatjuk, hogy az oltások nem járhatnak mellékhatásokkal, azonban ezek egyrészt eltörpülnek azon tünetek mellett, amiket azok a betegségek okoznak, amik ellen kapjuk őket, – másrészt a modern kutatásoknak köszönhetően sokkal enyhébbek, mint régen. A betegségek nem csak testileg, de lelkileg is megterhelik a beteget és szeretteiket. Kórházban töltött napok, gyógyszeres kezelések, szövődmények, maradandó károsodások.

    Sok embert tántorít el a védőoltásoktól a modern vakcinák ára. Azonban – ha már az anyagiakat akarjuk saját egészségünk elé helyezni – egy hosszú hetekig tartó, fájdalmas és bonyolult kórházi kezelés legtöbbször drágább, mint az oltás és természetesen sokkal kellemetlenebb is.

    Az ember hajlamos nem komolyan venni az oroszlánt, amíg az a ketrecben van. Ne felejtsük el azonban, hogy ha megtörténik a baj, azzal nem csak magunkat, de környezetünket is veszélybe sodorjuk. A védőoltások ugyanolyan egészségmegőrző rutin beavatkozások, mint a higiénia.

    Miközben a mindennapi „rutin-problémákon” görcsölünk, jusson eszünkbe, hogy sokkal veszélyesebb dolgok leselkednek ránk, mint amikért valaha aggódtunk. Ezek a fertőző betegségek váratlanul, a semmiből csapnak le, teljesen felforgatják az életünket és sokkal jobban fájnak, mint az a bizonyos „szúnyogcsípés”.

    További információ: www.kapdeloket.hu

    Legutóbb frissült: 2010.02.08 10:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.