• Az AIDS terjedése humanitárius válság

    Szerző: MTI

    Az Orvosok Határok Nélkül azt követően kezdett éves listát közzétenni súlyos humanitárius válságokról, hogy 1998-ban szinte teljesen elkerülte az amerikai média figyelmét egy rendkívül súlyos dél-szudáni éhínség.

    Az AIDS-ellenes küzdelem apadó finanszírozása miatt a fejlődő világban mintegy 10 millió embert nem tudnak megfelelő gyógyításban részesíteni, ezért a betegség terjedése az idén a tíz legsúlyosabb humanitárius válság egyike volt - jelentette ki helyi idő szerint vasárnap New Yorkban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi emberbaráti szervezet vezetője.

    Hirdetés

    A legnagyobb humanitárius válságok közé tartozott 2009-ben az is, hogy Srí Lankán, Pakisztánban és Szudánban a kormányok akadályozzák az életmentő segítség megadását az embereknek, illetve hogy Jemenben, Afganisztánban, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szomáliában nem tartják tiszteletben a polgári lakosságnak a biztonsághoz való jogát.

     HIV-fertőzés
    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

    A szervezet szerint, ebben az évben súlyos probléma volt az alultápláltság és egyes elhanyagolt, kifejezetten a fejlődő országokban jelen lévő betegségek elleni küzdelemre fordított nemzetközi finanszírozás elégtelensége.

    Míg a nemzetközi közösség mindössze 350 millió dollárt fordít évente például az alultápláltság visszaszorítására, becslések szerint 11,5 milliárd dollárra lenne szükség - állítja a szervezet.

    Az Orvosok Határok Nélkül azt követően kezdett éves listát közzétenni súlyos humanitárius válságokról, hogy 1998-ban szinte teljesen elkerülte az amerikai média figyelmét egy rendkívül súlyos dél-szudáni éhínség.

    A tízes listával az MSF célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan válságokra, amelyek a szervezet szerint nem szerepeltek kellő súllyal híradásokban.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.12.21 14:09, Megjelenés: 2009.12.21 14:09
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Egy tanulmány szerint a COVID-19-fertőzést követően gyakori a tartós fáradékonyság

    A COVID-19 megbetegedést követő kimerültség független a fertőzés súlyosságától.

    Koronavírus - 4512 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 92 beteg

    4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.