Az AIDS terjedése humanitárius válság

Szerző: MTI

Az Orvosok Határok Nélkül azt követően kezdett éves listát közzétenni súlyos humanitárius válságokról, hogy 1998-ban szinte teljesen elkerülte az amerikai média figyelmét egy rendkívül súlyos dél-szudáni éhínség.

Az AIDS-ellenes küzdelem apadó finanszírozása miatt a fejlődő világban mintegy 10 millió embert nem tudnak megfelelő gyógyításban részesíteni, ezért a betegség terjedése az idén a tíz legsúlyosabb humanitárius válság egyike volt - jelentette ki helyi idő szerint vasárnap New Yorkban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi emberbaráti szervezet vezetője.

A legnagyobb humanitárius válságok közé tartozott 2009-ben az is, hogy Srí Lankán, Pakisztánban és Szudánban a kormányok akadályozzák az életmentő segítség megadását az embereknek, illetve hogy Jemenben, Afganisztánban, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szomáliában nem tartják tiszteletben a polgári lakosságnak a biztonsághoz való jogát.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

A szervezet szerint, ebben az évben súlyos probléma volt az alultápláltság és egyes elhanyagolt, kifejezetten a fejlődő országokban jelen lévő betegségek elleni küzdelemre fordított nemzetközi finanszírozás elégtelensége.

Míg a nemzetközi közösség mindössze 350 millió dollárt fordít évente például az alultápláltság visszaszorítására, becslések szerint 11,5 milliárd dollárra lenne szükség - állítja a szervezet.

Az Orvosok Határok Nélkül azt követően kezdett éves listát közzétenni súlyos humanitárius válságokról, hogy 1998-ban szinte teljesen elkerülte az amerikai média figyelmét egy rendkívül súlyos dél-szudáni éhínség.

A tízes listával az MSF célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan válságokra, amelyek a szervezet szerint nem szerepeltek kellő súllyal híradásokban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Tovább csökken a szennyvízben a...

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Koronavírus - 4749 az új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 408 742 fő, közülük 6 194 964 fő a második, 3 872 440 fő a harmadik, 295 989...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.