• Új adatok a HIV vírus terjedéséről és kezeléséről

    Szerző: Független Hírügynökség

    Tavaly 19 ezer új esetet regisztráltak, ami 7,3 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. Az idén csupán az első hónapban 10 ezer volt az új fertőzések száma, szemben az előző év első felének 9.400-as adatával.

    Általánossá válhat az AIDS-járvány Ukrajnában, Európa egyik legsúlyosabban fertőzött országában - közölték hétfőn ukrán és ENSZ-hivatalnokok. A fő fertőzési mód ma már nem a droghasználat, hanem a heteroszexuális nemi közösülés.

    Hirdetés

    "Ez a tendencia azzal fenyeget, hogy az AIDS-járvány általánossá válik", míg ma még a kockázati csoportokra koncentrálódik, mint a prostituáltak, a homoszexuálisok és a drogosok - jelentette ki Szvitlana Cserenko az ukrán egészségügyi minisztérium képviselője.

     HIV-fertőzés tünetei a szájban
    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
    A HIV első tünetei >>

    Az ENSZ ADS-programja a UNAIDS szerint, Ukrajnában az AIDS-járvány 2014-re, 4 évvel csökkentheti a férfiak várható élethosszát és 6 százalékkal a GDP-t.

    Tavaly 19 ezer új esetet regisztráltak, ami 7,3 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. Az idén csupán az első hónapban 10 ezer volt az új fertőzések száma, szemben az előző év első felének 9.400 adatával.

    Egyetlen területen volt lényeges haladás a betegség elleni küzdelemben: kevesebb gyermek fertőződött meg az édesanyjától.

    A WHO módosította a HIV-kezelésre vonatkozó ajánlását

    Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn kiadott új ajánlása szerint, előbb kell megkezdeni a HIV-fertőzöttek kezelését, és a szoptatós anyák is szedhetik a gyógyszert. Felnőtteknél és kamaszoknál az antiretrovirális kezelést már akkor el kell kezdeni, amikor az immunrendszer erejét jelző CD4 sejtek száma a vérben 350 alá megy köbmilliméterenként. Eddig, a 2006-os WHO-ajánlás szerint csak akkor kezdték a gyógyszeres kezelést, ha a CD4-sejtszám 200 alá esett.

      Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?


    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

    Az új WHO-ajánlás értelmében, a HIV-fertőzött terhes nők gyógyszeres kezelése már a terhesség 14. hetétől elkezdhető, és a szoptatás alatt is folytatható. A WHO közleménye szerint több klinikai vizsgálat is mutatja, hogy az antiretrovirális kezelés eredményeként az anya a szoptatással nem fertőzi meg az újszülöttet.

    A fejlődő országokban használt viszonylag olcsóbb HIV/AIDS ellenes Stavudine-t a WHO új ajánlása szerint, Zidovudine-nal és Tenofovirral kell helyettesíteni, mert ezeknek a gyógyszereknek kevesebb a káros mellékhatásuk. A világon összesen mintegy 33,4 millió HIV-fertőzött, illetve AIDS-beteg él, évente 2,7 új esetet regisztrálnak.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.12.01 22:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megduplázza a szívbaj kockázatát

    A HIV vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata. Egy a globális adatokat elemző új tanulmány szerint a HIV-fertőzöttséggel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek aránya több mint háromszorosára nőtt 20 év alatt. Ez azért derülhetett ki, mert a vírussal diagnosztizált emberek ma már tovább élnek.

    Betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

    Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour). A WHO nyilatkozata szerint nem tisztázott, hogy olyan jellegű addikció-e, mint a kábítószer- vagy szerencsejáték-függőség.

    Sajátos elmeállapottá nyilvánították a videojáték-függőséget

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 11. alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának (ICD) listáját, ebben először vette fel a mentális zavarok listájára a videojáték-függőséget mint sajátos elmeállapotot.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    Játékfüggőség - A mentális zavarok közé sorolták

    A mentális zavarok közé sorolta a játékfüggőséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - adta hírül a BBC News.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.