• A kézmosás és a sebészmaszk megóvhatja a családtagokat az influenza-fertőzéstől

    Szerző: MTI

    A gyakori kézmosás és a sebészmaszk viselése megóvhatja a családtagokat az influenzafertőzéstől, ha az óvintézkedéseket idejében bevezetik - derült ki egy hongkongi vizsgálat eredményeként.

    Mint az Annals of Internal Medicine című folyóiratban publikált tanulmány szerzői rámutatnak, egy pandémia (világjárvány) esetén előfordulhat, hogy a kórházakban nem lesz elég férőhely a betegek elkülönítésére. Ennek következtében a fertőzöttek egy részét otthon kell kezelni.

    Hirdetés

    A Hongkongi Egyetem kutatói, olyan beteg önkénteseket kerestek, akiknél az influenza A vagy B vírusát mutatták ki. A fertőzötteket családtagjaikkal együtt három csoportba osztották.  Az első csoport tagjai gyakran mostak kezet, s a sebészmaszkot viseltek. A második csoportban nem fordítottak túl sok figyelmet a kézmosásnak, viszont a gézmaszkot viseltek, a harmadik csoport tagjai viszont egyik óvintézkedést sem foganatosították.

    Összesen 259 család vett részt a vizsgálatokban. Az óvintézkedések bevezetésétől számított 7 napon belül, 60 személynél diagnosztizálták az influenzát, ám azokban a családokban kevesebben fertőződtek meg, ahol gyakran mostak kezet és sebészmaszkot viseltek.

    "A kézhigiénia és a sebészmaszk a jelek szerint megakadályozta a családtagok fertőződését, ha az óvintézkedéseket az első tünetek megjelenésétől számított 36 órán belül bevezették. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nem gyógyszeres eszközöknek is jelentős szerepet játszhatnak az influenzajárvány enyhítésében" - hangsúlyozzák a Hongkongi Egyetem kutatói.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.08.06 15:20, Megjelenés: 2009.08.06 15:20
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra

    Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

    Influenza - érdemes most beadatni a védőoltást

    December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár.

    "39 fokos lázam lett H1N1 oltás után - Normális ez?"

    "24 éves férfi vagyok, a védőoltás beadása után 3 nappal megbetegedtem, a lázam 39,3 fokos is volt. Mi az esélye annak, hogy szövődmény alakulhat ki?" Az orvos válaszol.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    10 dolog, mellyel növeli a H1N1 kockázatát – anélkül, hogy tudna róla

    Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés kockázatát.
    Amennyiben zsebkendőbe vagy ingujjba tüsszent, rendszeresen és alaposan mos kezet, elkerüli a tömegeket, jó úton halad.

    H1N1 - A járvány terjedése Európában

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás megbetegedések gyakorisága kontinensünkön.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.