• Szabolcsban is megjelent az új típusú influenzavírus

    Szerző: MTI, haon

    Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakos szervezetében is kimutatták az új típusú influenzavírust - írta pénteki számának címoldalán a Kelet-Magyarország.

    Hirdetés

    A napilap úgy tudja, hogy egy vidéken élő, Angliából hazatért megyei lakosról van szó, aki itthon influenzaszerű tünetekkel ment el orvoshoz.

    A beteget a regionális tiszti főorvos rendelkezése szerint Debrecenbe szállították, majd az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett vizsgálat, kimutatta a páciens vérében az új típusú influenzavírust.

    Az újság értesülését egyébként az ÁNTSZ sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta.

    Nincs rutinszűrés

    A Haon Várkonyi Istvánt, a debreceni Kenézy Kórház Infektológia Intézetének intézetvezető főorvosát arról kérdezte, végeznek-e H1N1 vírusszűrést a traumatológián megforduló betegek esetében?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Válaszában előre bocsátotta, hogy a A H1N1 vírusfertőzést a világon sehol nem szűrik rutinszerűen. Ha a hozzájuk küldött járóbeteg – ők vannak ugyanis kijelölve speciális vizsgálatra és elkülönítésre – tünetei alapján belefér a gyanús esetdefinícióba, akkor elvégzik rajta a szükséges szűrő jellegű vizsgálatot (víruskimutatás az orr- vagy garatváladékból, majd másodszor ugyanez az eljárás megerősítő jelleggel).

    Ha fekvőbeteg esetében áll fenn a fertőzés alapos gyanúja, átveszik a beteget másik osztályról vagy a társkórházból.

    A nyíregyházáról érkezett beteg nem lázas és panaszmentes – nyilatkozta a főorvos.

     (MTI, Haon)

    Legutóbb frissült: 2009.07.24 12:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.