Miskolcon is van új influenzavírussal fertőzött beteg

Szerző: MTI

Miskolcon is van új influenzavírussal fertőzött beteg, akit a Miskolci Egészségügyi Központ Infektológiai Osztályán kezelnek - közölte az MTI-vel csütörtökön az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális tiszti főorvosa. Az MTI úgy tudja, hogy egy tizenéves gyerek betegedett meg.

Az MTI információi szerint, a gyerek egy görögországi útról tért haza, tünetei még ott jelentkeztek. Bodnár Judit regionális tiszti főorvos arról számolt be, hogy a beteg láza, illetve légúti tünetei megszűntek, panaszmentes. Csütörtökön hazaengedik.

Koleszár Lajos, a Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatója az MTI kérdésére elmondta: intézményük az új influenzás megbetegedésekkel kapcsolatban három megye regionális központja. Több influenzagyanús eset "megfordult" már az infektológiai osztályon, de csak az említett betegnél igazolódott be a gyanú.

Fontos az elővigyázatosság

Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke az MTI-ne kifejtette, hogy az állampolgárok jelen pillanatban még nem túl sok mindent tehetnek azon túl, hogy ha influenzás tüneteket észlelnek magukon, akkor orvoshoz fordulnak, és jobban odafigyelnek a higiénés szabályokra, különösen akkor, ha külföldön járnak.

Például a vírussal leginkább érintett országokban - Argentínában, Chilében, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában - járva kerüljék a kontaktust az influenzás betegekkel, figyeljenek oda a személyi higiénére, a gyakori kézmosásra, és kerüljék el a nagy tömegrendezvényeket ezekben az országokban.

Szeptemberben oltás?

A terveknek megfelelő ütemben halad az oltóanyaggyártás, szeptember második felére olyan mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, hogy tömegesen lehet majd oltani. Jelenleg azt tervezik meg, milyen szállítási útvonalon jut el az oltóanyag az orvosokhoz, a beoltandókhoz, és ehhez milyen hűtési technikára lesz szükség.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 - Új brit gyógyszer...

Nagyszabású klinikai próba kezdődött ezen a héten Nagy-Britanniában annak eldöntésére, hogy egy most indult kezelés mennyiben képes...

Dr. Geller Tamás: A szívünk szakad...

Nagy-Britanniában már több mint 80 ezer halottja van a koronavírus-járványnak. Naponta 50-60 000 új esetet regisztrálnak, a kórházi ellátórendszer...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.