Védelmet nyújt lépfene ellen a kísérleti szer

Szerző: MTI

Egy kísérleti szer segítségével éltek túl majmok és nyulak lépfenefertőzést, ami arra utal, hogy az új vegyület hatásos lehet antraxtámadás esetén - közölték amerikai kutatók a New England Journal of Medicine című szaklap friss számában.

Az orvosok antibiotikumokat alkalmaznak a lépfenefertőzés megelőzésére vagy kezelésére, és van egy antraxvakcina is. Ennek ellenére 2001-ben öt ember halt meg az Egyesült Államokban, miután a posta által kézbesített levelek felnyitásakor lépfenespórákat lélegeztek be. Ugyanis az eljárás csak akkor hatásos, ha gyorsan alkalmazzák - ha már jelentkeztek a tünetek, általában késő.

A kísérleti gyógyszer azonban másként működik: eleve megakadályozza, hogy a lépfene halálos toxinja belépjen a sejtekbe. Kifejlesztői szerint antibiotikumokkal kombinálva is alkalmazható.

A szert szövetségi támogatással kifejlesztő és előállító cég, már leszállított a kormánynak 20 ezer adagot sürgőségi esetekre. Az ABthrax nevű szerre megkérték az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) engedélyét is annak a szabálynak az alapján, amely lehetővé teszi, hogy állatkísérletekkel helyettesítsék az emberi tesztet, amikor az nem valósítható meg.

Hatásos állatkísérletek

A rockville-i Human Genome Sciences nevű cég kutatói ABthrax hatóanyagú, illetve hatóanyag nélküli injekciót adtak be a majmoknak, majd két nappal később halálos dózisú lépfenét lélegeztettek be velük. Azok a majmok, amelyek a placebó injekciót kapták, hat napon belül elpusztultak. Azok viszont, amelyekbe a kísérleti szert fecskendezték be, többségükben életben maradtak egy hónappal később is: a kisebb dózist kapott csoportban tízből heten, a nagyobb dózis mellett tízből kilencen.

A nyulakkal végzett kísérletek, ugyancsak védettséget eredményeztek. Amikor például a fertőzés jeleinek észlelése után kezdték kezelni az állatokat, tizennyolcból nyolc életben volt két héttel később. Ezzel szemben a placebót kapott nyulak mind elpusztultak öt napon belül.

Az ABthrax biztonságosságát 333 emberen tesztelték: injekció formájában kapták ők is a szert. Az egyetlen komoly következmény, amely összefügghet a kezeléssel, az az, hogy egy páciensnél epehólyag-gyulladás alakult ki, amely azonban a kutatók szerint korábbi egészségi állapotával is kapcsolatban volt.

(MTI)

Módosítva: 2009.07.12 08:30, Megjelenés: 2009.07.12 08:30
Címkék: Lépfene, Anthrax
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Nagyobb járványt hozhat, ha...

A különböző járványügyi szabályok elfogadottsága vagy éppen elutasítása nem csupán a szövevényes társadalmi viszonyoknak, a mindenkori...

Újabb oltóanyagot vizsgál az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája folyamatos...

A lépfene (anthrax), a rettegett kór

Egy időben, valamikor 2001-ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Annak idején az adta a hírek apropóját...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.