Védőoltás a szamárköhögés ellen - Tudnivalók szülőknek

ÁNTSZ
megjelent:

A szamárköhögés (pertussis) rohamokban jelentkező, jellegzetes köhögés, amelyet a Bordetella Pertussis baktérium okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A kórokozónak nagy a fertőzőképessége. A betegség lefolyása csecsemőkorban a legsúlyosabb. Az ebben az időszakban átvészelt, későn felismert megbetegedés, életre szóló maradandó agykárosodást okozhat.

Minderre azonban hazánkban már csak nagyon kevesen emlékezhetnek, mert a szamárköhögés elleni védekezés is része az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendnek. A baktérium egyetlen gazdája az ember, így ha mindenkit beoltanának a világon, a betegség teljesen eltűnne.

Szamárköhögés - mennyire gyakori az előfordulása Magyarországon és Európa más országaiban? Videónkon a kérdésre Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője válaszol.

Egyedülálló hazánk kötelező védőoltási rendje és eredményessége a világon

A védőoltással megelőzhető fertőzőbetegségek terén Magyarország olyan eredményeket ért el, melyekre joggal lehet büszke. A 99 százalék körüli átoltottságot valamint a sporadikus szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedések terén elért eredményeket nem véletlenül irigylik a tőlünk keletre és a nyugatra fekvő országok is. Jelenleg hazánkban tíz fertőző megbetegedés ellen oltunk az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend keretében.

Ez is érdekelheti Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban

A kötelező védőoltásokhoz használt oltóanyagok kategóriájukban a legjobb minőségűek. Ennek köszönhetően Magyarországon az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendben teljes az esélyegyenlőség. A leggazdagabb és a legrosszabb szociális körülmények között élő gyermek is ugyanazt a vakcinát kapja meg. Adott kategóriában jobb oltóanyag a patikai forgalomban sem szerezhető be. A védőoltások bizonyos életkorhoz kötésére azért van szükség, mert a gyermek védekező rendszerének életkori sajátosságait és az éppen aktuális járványügyi helyzetet együttesen kell figyelembe venni.

2009-ben az iskolai, úgynevezett kampányoltások területén következett be a védőoltási rend kiigazítása. A hepatitis B elleni védőoltást ebben az évben nem csak a nyolcadikosok kapták meg, hanem a hetedikesek is. Azóta minden évben a hetedikeseket oltják. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a hepatitis B fertőzés vérrel és test váladékokkal (többek között nemi úton) terjed és a tizennégy éves életkor nem jelentett kellő biztonságot a nemi úton terjedő fertőző betegség hatékony megelőzéséhez.

A másik változás a pertussis (szamárköhögés) elleni védekezés hatékonyságát fokozza. A régebben használt hagyományos vakcinát fokozott reakciója miatt, hét éves kor felett nem lehetett alkalmazni. Az új típusú un. sejtmentes oltóanyag azonban gyakorlatilag korhatár nélkül alkalmazható.

Nincs örökölt anyai védettség

A tizenegy éveseknek beadandó diftéria-tetanusz elleni védőoltás helyett most bevezetésre kerülő difteria-tetanusz-szamárköhögés elleni oltóanyaggal azokat a serdülőket védjük meg a fertőzéstől (hosszú távon, teljes biztonsággal), akik később, felnőtt korban teljes védelem alatt fogják világra hozni gyermekeiket és így nem fertőzik meg őket csecsemőkorban.

Fontos tudni, hogy a szamárköhögés ellen nincs örökölt anyai immunitás (védettség), ezért az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendben két hónapos korban beadott védőoltásig az újszülötteket védőoltott környezetük tudja csupán megvédeni a fertőzéstől. A magyar védőoltási hagyományokhoz méltóan, hazánk az első olyan ország, ahol a serdülők között ez a védőoltás nem a tűzoltást, hanem a fokozott megelőzést szolgálja! Az oltás nagyrészt a gyerekkor időtartamára jelent védettséget, viszont felnőttkorban a fertőzés enyhébb formában játszódik le, sőt néha diagnosztizálatlan marad.

Angliában kétszeresére nőtt a megbetegedések száma

Angliában és Walesben a szamárköhögéses esetek száma több mint kétszeresére nőtt 2011-ben az azt megelőző évhez képest – erről számolt be január elején az Egyesült Királyság egészségügyi ügynöksége (Health Protection Agency HPA). A szamárköhögés kapcsán arról is írnak, hogy a betegség három, négy évenként ismétlődően ér el csúcspontot, az utolsó ilyet 2008-ban regisztrálták.

A legnagyobb növekedés most a tizenévestől negyven éves korig terjedő csoportban tapasztalták. A HPA közleménye hangsúlyozza: a szamárköhögés megelőzésében a védőoltás a legfontosabb eszköz. A megbetegedések számának növekedéséről számoltak be az ausztrál hatóságok is – a probléma tehát nem csak európai.

Az utóbbi időben Nyugat-Európában javasolják a szamárköhögés elleni oltás felnőttkori frissítését. Ha egy nő szeronegatív, akkor gyerekvállalás előtt ajánlják az oltást. Hasonló esetben kismamáknak is kívánatos a szülés után minél előbb beoltatniuk magukat. Ekkor az egész családot meg kell vizsgálni, és amennyiben szükséges, a többi családtagot is be kell oltani.

A magyarországi helyzetről az Országos Epidemiológiai Központ a múlt év nyarán tette közzé jelentését. 2010-ben az előző évinél negyedével kevesebb pertussis megbetegedést regisztráltak. A B.pertussis kóroki szerepét valamennyi betegnél mikro-biológiai vizsgálatok is alátámasztották. A betegek 16 százaléka csecsemőkorú volt, ebben a korcsoportban volt a legmagasabb az előfordulási gyakoriság. A betegek 60 százaléka öt családi járványhoz tartozott.

Védőoltások iskoláskorban

Miért fontos, hogy gyermekeink oltottak legyenek? Mikor nem oltanak be egy gyermeket? Hogyan történik egy iskolai kampányoltás megszervezése? Milyen betegségek ellen nyújtanak védelmet? Minden az iskolai védőoltásokról.>>

Nem érzik a veszélyt

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendet egyre többen kritizálják azokban az országokban, ahol a védőoltással megelőzhető megbetegedések terén a járványügyi helyzet aránylag jó és nagyjából stabil.

A problémát nagyon egyszerűen megfogalmazva: ahol a szakemberek a munkát jól, precízen és pontosan, a lakossággal együttműködve végezték és jó eredményeket értek el, „saját maguk ellen dolgoztak”. Olyan alacsony szintre csökkent ugyanis a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek száma, hogy a lakosság nem fél tőle, mivel generációkon keresztül nem találkoztak közvetlen környezetükben a betegséggel, annak esetleges tragikus következményeivel.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jó eredményeket csak úgy lehet megtartani, ha az oltási fegyelem nem lazul fel!

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

A szamárköhögés (pertussis)

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Szamárköhögés
A szamárköhögés egy igen fertőző betegség. Lefolyása változó súlyosságú lehet, komoly veszélyt jelenthet kisgyermekek és csecsemők esetén. Sem a védőoltás, sem a betegség átvészelése nem eredményez élethosszig tartó védettséget a fertőzéssel szemben.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.