Kórházi fertőzések: a mobiltelefonok is terjesztik

Szerző: Független Hírügynökség

Az kórházi személyzet mobiltelefonjai tele vannak kórokozókkal. Sokszor még a rettegett kórházi szuperbaktérium, a gyógyszerekre nem reagáló MRSA is ott van a készülékekeken, állapították meg török kutatók.

Az Ondokuz Mayis Egyetem szakemberei 200 műtős és intenzív osztályos orvos és nővér mobiltelefonját vizsgálták meg.

A mobilok 95 százalékán volt legalább egy baktérium, több mint egy harmada volt fertőzve két különböző baktériummal. A telefonok több mint 11 százalékán találtak 3 vagy több különböző baktériumot.

A baktériumok között nemcsak olyanok voltak, amelyek legfeljebb apró bőrirritációt okoznak, hanem olyanok is, amelyek halálosak is lehetnek.

A fertőzött mobilok 12 százalékán megtalálták a gyógyszerellenálló methicillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) elnevezésű baktériumot, amely világszerte a legveszélyesebb kórházi fertőzést okozza. Bár az orvosok és a nővérek többsége a kézmosási szabályokat betartotta, csak 10 százalékuk tisztította rendszeresen a mobilját.

A mobiltelefon, mint a kórokozók szállítóeszköze

"A mobiltelefonok a fertőzés melegágyai lehetnek, a kórházi körülmények között megkönnyítik a kórokozók betegről betegre való terjedését" - állapította meg a tanulmány.

A gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók egy része ártalmatlan az egészséges emberekre, de halálos lehet a legyengült kórházi páciensek esetében. Az ilyen baktériumok a nyílt sebeken, katétereken, lélegeztető csöveken keresztül könnyen bejuthatnak a szervezetbe.

Az Egyesült Államokban - ahol van ilyen országos statisztika - a kórházban szerzett fertőzések 60 százalékát okozza az MRSA baktérium. Az MRSA 2005-ben 94 ezer embert fertőzött meg Amerikában, és közülük 19 ezer halt meg.

A török kutatók elismerik, hogy a megállapításaik általánosításához szélesebb körű kutatásra is szükség van.

A mobilok kórházi betiltásának nem lenne gyakorlati értelme- írják -, mert a telefonokat gyakran használják szükséghelyzetekben.

De a török kutatók szerint józan paraszti ésszel is belátható, hogy lehetne csökkenteni a fertőzésveszélyt, ha az orvosok gyakran tisztítanák a telefonjukat alkoholos fertőtlenítőszerrel.

A tanulmány az Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials című orvosi lapban jelent meg pénteken.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

COVID-fertőzöttség esetén kevés az...

Nem megfelelő hosszúságú az 5 napos izoláció, amit - jó esetben - akkor indít a megfertőzött személy, amikor megkapja első pozitív koronavírus...

Koronavírus - 21 840 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 413 971 fő, közülük 6 200 631 fő a második, 3 889 453 fő a harmadik, 320 083...

Szuperbaktériumok - Az orvostudomány...

A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.