• Közel a malária elleni védőoltás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egy most kifejlesztett kísérleti malária-védőoltás jelentősen csökkentette a fertőzést illetve a megbetegedést két afrikai teszt során - adta hírül egy hétfőn közzétett tanulmány.

    Eddig ez a legígéretesebb oltóanyag a szúnyog terjesztette betegség ellen, amelyben évente 1 millió ember hal meg. A kutatók 70 éve próbálnak oltást kidolgozni a malária ellen.

    Hirdetés

    A védőoltáson a 80-as évek vége óta dolgozik a brit GlaxoSmithKline, amely a világ második legnagyobb gyógyszergyára. Az RTS,S/AS02 jelű védőoltást Tanzániában és Kenyában próbálták ki. Tanzániában 12-16 hetes csecsemőknek együtt adták a szokásos védőoltásokkal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eredmények szerint a vakcina 65 százalékkal csökkentette a maláriafertőzést és 59 százalékkal a klinikai tünetek kialakulását. A többi rutinoltással való egyidejű adása nem okozott problémát, ami azt jelenti, hogy a malária elleni vakcinát egyszerűbb és olcsóbb lesz együtt adni más oltásokkal.

    Kenyában 5-17 hónapos gyerekeken azt tesztelték, hogy az oltóanyag mennyire hatásos egy más adjuvánssal (immunválaszt fokozó adalékkal). Az új adjuváns 53 százalékkal csökkentette a klinikai előfordulást, szemben az előző adjuváns 35 százalékos eredményével.

    Az oltóanyag tesztelésének utolsó fázisát jövő év elején tervezik egész Afrikában. Az eredményekről a New England Journal of Medicine című orvosi lap számolt be.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.09 14:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki erdélyi magyar kutatók

    A Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt kutatás eredményeit a világ egyik legidézettebb tudományos folyóiratában, a Frontiers in Plant Science-ben közölték.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    A condyloma acuminatum tünetei, kezelése és megelőzése

    A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a szemölcsös elváltozás a harmadik leggyakoribb nemi betegség a nemi szerveken. Többféle magyar elnevezése is ismert: hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.