Új vakcinát készít a Pfizer

Szerző: ATV.hu

Folyamatosan zajlik a kutatás a Pfizer újabb védőoltásának kifejlesztésére, amelyik már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosít. Falus András Széchenyi-díjas immunológus az ATV Híradójának kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy hamarosan elkészülhet a továbbfejlesztett oltás, de pontos határidőt nem tűzött ki.

Az immunológus a Pfizer delta variáns elleni védőoltásának kifejlesztése kapcsán kiemelte, hogy a hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligenciák segítségével készül az új Pfizer vakcina.

„Ez egy nagyon gyors technológia. Külön érdekessége, hogy a mesterséges intelligenciák bevonása, az rendkívül intenzív, tehát azok a sorrendek, azok a nukleotid sorrendek, amik az új variánsokat jellemzik, azok bekerülnek óriási bázisokba” – magyarázta Falus András.

Így gyorsan és nagyon hatékonyan fejleszthető ki új oltóanyag

Az immunológus elképzelhetőnek tartja, hogy akár őszre elkészül a Pfizer delta variáns ellen is hatékony védőoltása Amerikában.

Hasonlóan látja a helyzetet Lisziewicz Julianna is. Az immunológus szerint a variánsok ellen kifejlesztett védőoltások tömeggyártása azonban hosszabb folyamat lehet. A híradó által megkérdezett immunológusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi Pfizer és Moderna oltások is hatékonyak a delta variánssal szemben.

„A jelenlegi mRNS vakcinák kisebb hatásfokkal, de még mindig nagyon jól működnek a delta variáns ellen. Például a Moderna, Pfizer vakcina eddig 94% hatásfokú volt az alfa variánssal, most olyan 85 százalék hatásfokú a delta variánssal. Tehát ez még mindig nagyon jó.”

Európában a delta variáns miatt a Covid-fertőzöttek száma folyamatosan nő

„Európa számos országában látjuk azt, hogy erőteljesen terjed a járvány” – véli Rusvai Miklós virológus. Ő úgy látja: Franciaország, Portugália, Horvátország és Görögország is ezek között van. Számos országban van terjedőben a járvány a „turistacélpontok” közül is – fogalmazott.

Orbán Viktor azt már bejelentette, hogy Magyarországon augusztus 1-től lehet a harmadik oltást kérni a háziorvostól, aki ő maga döntheti el, hogy kinek, milyen típusú vakcinát javasol.

Falus András szerint nem kell mindenkinek harmadik oltást beadatnia. Például a Pfizerrel vagy Modernával oltottak egy évig védettek. Az immunológus ugyanakkor kiemelt fontosságúnak látja a Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek egy részének pót-oltását.

(ATV.hu)

Delta-variáns - Gyakori kérdések

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - ezer fölött a...

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 5 859 814, közülük 5 571 043 fő már a második oltását is megkapta, 612 ezren pedig...

Koronavírus - 479 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 855 039, közülük 5 564 586 fő már a második oltását is megkapta, 590 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.