Új vakcinát készít a Pfizer

Szerző: ATV.hu
Megjelent: 2021.07.26

Folyamatosan zajlik a kutatás a Pfizer újabb védőoltásának kifejlesztésére, amelyik már a delta variáns ellen is szinte teljes védettséget biztosít. Falus András Széchenyi-díjas immunológus az ATV Híradójának kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy hamarosan elkészülhet a továbbfejlesztett oltás, de pontos határidőt nem tűzött ki.

Az immunológus a Pfizer delta variáns elleni védőoltásának kifejlesztése kapcsán kiemelte, hogy a hagyományos molekuláris biológiai eljárások mellett a mesterséges intelligenciák segítségével készül az új Pfizer vakcina.

„Ez egy nagyon gyors technológia. Külön érdekessége, hogy a mesterséges intelligenciák bevonása, az rendkívül intenzív, tehát azok a sorrendek, azok a nukleotid sorrendek, amik az új variánsokat jellemzik, azok bekerülnek óriási bázisokba” – magyarázta Falus András.

Így gyorsan és nagyon hatékonyan fejleszthető ki új oltóanyag

Az immunológus elképzelhetőnek tartja, hogy akár őszre elkészül a Pfizer delta variáns ellen is hatékony védőoltása Amerikában.

Hasonlóan látja a helyzetet Lisziewicz Julianna is. Az immunológus szerint a variánsok ellen kifejlesztett védőoltások tömeggyártása azonban hosszabb folyamat lehet. A híradó által megkérdezett immunológusok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi Pfizer és Moderna oltások is hatékonyak a delta variánssal szemben.

„A jelenlegi mRNS vakcinák kisebb hatásfokkal, de még mindig nagyon jól működnek a delta variáns ellen. Például a Moderna, Pfizer vakcina eddig 94% hatásfokú volt az alfa variánssal, most olyan 85 százalék hatásfokú a delta variánssal. Tehát ez még mindig nagyon jó.”

Európában a delta variáns miatt a Covid-fertőzöttek száma folyamatosan nő

„Európa számos országában látjuk azt, hogy erőteljesen terjed a járvány” – véli Rusvai Miklós virológus. Ő úgy látja: Franciaország, Portugália, Horvátország és Görögország is ezek között van. Számos országban van terjedőben a járvány a „turistacélpontok” közül is – fogalmazott.

Orbán Viktor azt már bejelentette, hogy Magyarországon augusztus 1-től lehet a harmadik oltást kérni a háziorvostól, aki ő maga döntheti el, hogy kinek, milyen típusú vakcinát javasol.

Falus András szerint nem kell mindenkinek harmadik oltást beadatnia. Például a Pfizerrel vagy Modernával oltottak egy évig védettek. Az immunológus ugyanakkor kiemelt fontosságúnak látja a Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek egy részének pót-oltását.

(ATV.hu)

Delta-variáns - Gyakori kérdések

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bechterew-kór Bechterew-kór

A gerincízületek és a keresztcsonti ízület gyulladásos megbetegedése.

Foghúzás utáni teendők Foghúzás utáni teendők

Mit tehetünk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot?

Stagnál a szennyvízben a koronavírus...

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

Még mindig van mit megtudnunk a delta...

Milyen a delta-variáns okozta betegség jellemző lefolyása és hogyan hat a szervezetre? Mennyire védenek a vakcinák az új vírusmutációval való...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Milyen ütemben alakul ki a COVID-19...

A Magyarországon jelenleg elérhető valamennyi COVID-19 elleni vakcina hatásossága meghaladja az előírt 50 százalékot, így hatásosnak mondható. De...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a Pfizer...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.