Hamarosan újabb vakcina kerülhet be az oltási kampányokba

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A Sanofi és a GlaxoSmithKline gyógyszercég legújabb bejelentése arról szól, hogy a COVID-19 elleni vakcinájuk az önkéntesekkel zajló próbában igazoltan erős immunválaszt vált ki. Ez a hír pedig alátámasztja, hogy a többi vakcinagyártó fejlesztése mellé későn felsorakozó oltóanyagjukban megvan a lehetőség a ráerősítő, kisegítő harmadik oltás szerepére.

Mindezt arra alapozzák, hogy kísérleti vakcinájuk sikeresnek bizonyult egy félidős vizsgálaton. A két gyógyszeripari óriás a közeli hetekben egy 35 ezer önkéntessel zajló döntő jelentőségű, azaz harmadik fázisú tanulmányt tervez indítani.

A korábbi vizsgálatok 2020 folyamán csalódást okozó adatokat eredményeztek, és ez a késlekedés akadályozta az oltás piacra való bevezetésének útját. Most azonban a cég vezetőinek reményei szerint megnyílni látszik a lehetőség, hogy még ez évben jóváhagyják a vakcina forgalomba hozatalát. A világ egyik legszorosabban felügyelt koronavírus elleni vakcina programjában ugyanis május 17-én kedvező adatokat jelentettek egy félidős klinikai vizsgálaton, ami kikövezheti az utat egy nagyszabású humán próba előtt. Ennek nyomán pedig mód nyílik rá, hogy akár késő ősszel használatbavételi engedélyt szerezzenek a vakcina alkalmazásához.

A világ két legnagyobb vakcinagyártója: a Sanofi és a GlaxoSmithKline (GSK) képviselői sajtóközleményben adták hírül, hogy a koronavírus elleni kísérleti vakcinájuk a vizsgálatba vont 722 önkéntesnél, minden korcsoportban, erős immunválaszt hozott létre.

Nagy szüksége volt a két cégnek erre a jó hírre, hiszen mostanra jelentősen elmaradtak a riválisuknak számító Moderna, Pfizer-BioNTech és Johnson & Johnson mögött. A kiváltott ellenanyagválaszt érintően konkrét adatokat nem hoztak nyilvánosságra, és előzetes beszámolót sem publikáltak róla szakmai folyóiratokban. Sajtónyilatkozatuk viszont úgy írta le a neutralizáló antitestes választ, hogy az „összehasonlítható azzal, amit a természetes fertőzés vált ki”.

A semlegesítő (neutralizáló) antitestek a vírussal harcot fölvevő azon fehérjék, amelyek lényegi szerepet játszanak a szervezet adta immunválaszban. A vakcina a fiatalabb önkénteseknél váltott ki erősebb immunválaszt – közölték a GSK és a Sanofi képviselői, hozzátéve, hogy a közeli hetekben megindítják a végső klinikai, az úgynevezett fázis 3 vizsgálatot, 35 ezernél több önkéntes bevonásával. Ezzel egyidejűleg kisebb tanulmányokban fogják párhuzamosan tesztelni a vakcinát, melyek során például azt figyelik, hogy specifikusan bizonyos vírusvariánsok neutralizálására mennyire képes, illetve azt próbálják megállapítani, hogy miként viselkedik ráerősítő (booster) oltásként a már immunizáltak esetében.

Ha minden a tervek és a várakozások szerint halad, a Sanofi és a GSK valamikor október és december között, megkaphatja a jóváhagyást vakcinájuk oltási kampányokban való alkalmazására.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Sanofi and GlaxoSmithKline say their COVID-19 vaccine triggers a strong immune response, bolstering the late-comer program's potential as a booster shot (businessinsider.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 246 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 825 831, közülük 5 530 279 fő már a második oltását is megkapta, 438 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Enyhén csökken a szennyvíz...

Enyhén csökken a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.