Reménykeltő AIDS-oltást próbáltak ki

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.11.11.

Ígéretesebbnek bizonyulhat egy bostoni kísérleti AIDS-oltás, mint eddig gondolták - olvasható egy friss tanulmányban. A szerzők szerint emberszabású majmokon végzett kísérletekben bevált egy olyan vakcina, amely az immunrendszer T-sejtjeit mozgósítja a vírus ellen.

2007-ben egy hasonló elvű oltás teljes kudarcnak bizonyult, mert nemhogy védte volna a pácienst, de még védtelenebbé tette a HIV-vírussal szemben.

Mindkét vakcinának az az alapja, hogy egy módosított náthavírussal mint trójai falóval juttatják be a szervezetbe az AIDS-t okozó vírus egy alkatrészét, és ez riadóztatja a T-sejteket, amelyek aztán felszámolják az igazi HIV-vírusokat is. Normális estben a HIV éppen a T-sejteket teszi tönkre, ezért válik a szervezet védtelenné a HIV-vel vagy más betegségekkel szemben.

A bostoni Beth Israel Deaconness kórház kutatói az új vakcinával sikert értek el rhesus majmoknál. Az oltóanyagban nem a HIV, hanem annak majommegfelelője, a SIV-vírus alkatrésze szerepel. A kutatók szerint az oltás hatására a majmok halálos SIV-adagtól sem pusztultak el, szervezetük képes volt megállítani a SIV-vírus sokszorozódását, és az állatok 500 nappal később is egészségesek voltak.

A most ismertetett új oltóanyag abban különbözik a tavaly kudarcnak minősített vakcinától, hogy más náthavírust használ. A Merck cég V520 jelű vakcinája - amely használhatatlannak bizonyult - az Ad5 jelű náthavírusra épült. Kiderült azonban, hogy mivel ez egy gyakori kórokozó, az emberek nagy hányada találkozott már vele, vagyis szervezete immunis rá, így a vakcina nem mozgósította az immunrendszert.

A bostoni kutatók ennek a náthavírusnak egy ritka rokonát, az rAD26 jelűt használták, és hatását egy második, szintén Ad5-ös vírust tartalmazó oltással fokozták.

A Merck kudarcnak bizonyult oltása és a most ígéretesnek tűnő bostoni vakcina is terápiás oltás, vagyis nem megelőzésre szolgál, hanem a már megfertőzött páciensek védekezőrendszerének a "felturbózására"''.

Eddig 50 vakcinajelöltet próbáltak ki embereken is. Ezekből csak 2 jutott túl a klinikai teszt mindhárom fokán, és mindkettő teljes kudarcnak bizonyult. Rajtuk kívül még 30 további szóba jöhető oltóanyag van a láthatáron.

A bostoni kutatásról a Nature című brit tudományos magazin legfrissebb számában jelent meg cikk.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Megkapta az első ember a HIV elleni védőoltást

Megkezdte a Moderna az mRNS-alapú, HIV elleni védőoltásának klinikai tesztjét, hogy kiderüljön, mennyire képes megvédeni az embert a szérum a...

A HIV-vírus távoli rokonától tartanak

A napokban számos cikk jelent meg a HIV-hez hasonló vírusról, amely főként Ausztrália északi részén terjed. A HTLV-1 problémával már számos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.