Év végére lehet gyógyszer a koronavírusra

portfolio.hu
megjelent:

Orrspray, tabletta vagy injekció formájában az év végére gyógyszer is lehet a koronavírus ellen – mondta Szlávik János infektológus, aki nem hiszi, hogy olyan irányba fordulnának a dolgok, hogy egy negyedik hullámmal számolni kellene az országban, csak a mutánsok okozhatnak meglepetéseket - adta hírül a portfolio.hu.

Bővebben COVID-19 elleni vakcina tabletta formában?

Ne felejtsük el, hogy jelenleg a világon az összes vakcinagyártó már gyártja az új mutánsok ellen is hatékony vakcinát - hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.

Az infektológus megerősítette a riporter azon felvetését, miszerint minél többen vannak beoltva egy populációban, annál kevesebb lehetőség van új mutációk kialakulására. Nem véletlen, hogy a jelenlegi mutánsok Brazíliában, Dél-Afrikában, Japánban - tehát olyan országokban vannak, ahol nem vagy szinte alig oltanak. Egy mutáció elterjedéséhez az kell, hogy rengeteg fogékony egyed legyen, azonban ha mindenki be van oltva, akkor az nehezen megy - magyarázta.

Bővebben A vakcinák vírusvariánsokkal szembeni hatásosságáról itt írtunk

Ha így haladna az oltás, május végére 8 millió ember be lenne oltva Magyarországon

Amennyiben tudjuk tartani az oltási tempót, akkor komoly átoltottság érhető el Magyarországon június elejére, ez pedig egy komoly lazítást eredményezhet. Ezért úgy véli, hogy jó nyarunk lehet.

Ennek az év végére, jövő év elejére túl kell lennünk a járványon, Európában és Észak-Amerikában, azonban a Föld más részéin, így Afrikában, Délkelet-Ázsia egy-két országában és Dél-Amerikában még mindig szenvedni fognak attól, hogy nincs elég oltóanyag, és esetleg komoly járvány dúl.

Egyes előrejelzések szerint 2023-ra szabadul meg majd a világ a járványtól

Szlávik János arról is beszámolt, hogy a nagyon erős immunreakciókat kiváltó oltásoknál - a Pfizernél, a Modernánál, az AstraZenecánál - aránylag gyakori, hogy az első, főleg a második oltás után olyan mellékhatások jelentkeznek, mint például láz, izzadás, fejfájás, hányinger, izomfájdalom. Más típusú oltásoknál, mint a kínainál jóval kevésbé gyakoribbak ezek, de ez nem azt jelenti, hogy a védettség foka más.

Ugyanakkor ha valaki a Pfizer oltást tünetek nélkül viseli át, akkor ne gondolja azt, hogy ő nem védett, mert ez nem függ össze. Az oltási reakció egyéni, az elmúlik 1-2 nap alatt. Ha napokig panasza van valakinek, akkor elképzelhető, hogy koronavírus-fertőzött, ilyenkor a szakértő szerint orvoshoz kell fordulni.

(portfolio.hu)

COVID-19 cikkajánló

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.