Jöhetnek Magyarországra a keleti vakcinák, azokkal is oltanának

Szerző: portfolio.hu

Müller Cecília ismertette a friss kormánydöntést, miszerint a kormány döntött arról, hogy a magyar emberek életének védelme érdekében az EU-s vakcinabeszerzéseken túl egyéb forrásokat is keres - adta hírül a portfolio.hu.

A mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a következő EU-csúcson kerül terítékre a "vakcinaútlevél" szabályozása, és a nemzeti szabályozások a beoltottakra csak ezután kerülnek kidolgozásra. Az azonban biztos, hogy életszerű szabályok születnek, így aki beoltja magát, minden bizonnyal mentesül a karantén-kötelezettség alól, de az is valószínű, hogy egyes légitársaságok járataira is csak oltásigazolással lehet majd felszállni. Az oltás viszont önkéntes lesz.

Túl a csúcson

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, 1926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg.

Magyarországon a második hullám csúcsát már korábban elértük, de a védelmi intézkedéseket továbbra is megtartjuk - közölte. A védelmi intézkedéseknek köszönhetően javul a járványhelyzet - tette hozzá.

Folytatódik az oltás

96101 főt oltottunk be eddig Magyarországon a vakcinákkal, és folytatódik az oltás - mondta Müller. Jellemzően hetente érkezik szállítmány az oltásokból - fogalmazott. A hétévégén folytatódik az idősotthonok lakóinak oltása - hangsúlyozta.

Jönnek az EU-n kívüli vakcinák

Rövid idő alatt sokak számára kell elérhetővé tenni a vakcinát, de az EU-ból egyelőre kevés érkezik. A kormány ezért arról döntött, hogy a magyar emberek életének védelme érdekében az EU-s vakcinabeszerzéseken túl egyéb forrásokat is keres. Erről született kormánydöntés. Szijjártó Péter külügyminisztert bízták meg a feladattal - mondta Müller Cecília. Mindehhez a forrást is biztosítja a magyar kormány - tette hozzá.

Ha rövid idő alatt lesz elegendő vakcina, akkor a teljes lakosságot gyorsan be tudjuk oltani - mondta Müller, kitérve arra, hogy ehhez egyéb források is szükségesek, nem csak azok a vakcinák, amelyeket az EU beszerez, mert ezek lassan érkeznek meg hozzánk.

Tovább Mit tudunk e pillanatban a kínai vakcinákról?

(Forrás: portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

Leiden-mutáció Leiden-mutáció

Milyen tünet vetheti fel e genetikai eltérés gyanúját? Mi a teendő?

Felfázás Felfázás

Mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

Berkiné dr. Bősze Györgyi: az...

December végén megérkezett hazánkba az első adag vakcinaszállítmány. Az Európában elsőként engedélyezett Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal...

Müller Cecíila: újabb 51 ezer ember...

Eddig 78 ezer ember kapta meg a vakcina első adagját, részükre a második adag el van különítve. A ma érkezett szállítmányok további 51 ezer ember...

Szlávik János: egyetlen komolyabb...

A koronavírus elleni vakcina beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak Magyarországon - mondta a Dél-pesti Centrumkórház...

Az új variánsok egyik...

A koronavírus Nagy-Britanniában és a Dél-afrikai Köztársaságban nemrég feltűnt és a korábbiaknál jóval erőteljesebb fertőzési képességgel...

Dr. Molnár Dóra: a bátorító...

December végén megérkezett hazánkba az első adag vakcinaszállítmány. Az Európában elsőként engedélyezett Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal...

2200 embert oltottak be eddig a...

Eddig 2200 egészségügyi dolgozót oltottak be a Dél-Pesti Centrumkórházban - mondta Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója pénteken.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.