• Koronavírus - az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból kerül ki

    Szerző: portfolio.hu

    A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs. Elhangzott: 186 iskolában került már sor digitális oktatás bevezetésére, ebből 177-ben nem a teljes intézményben. Az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból került ki eddig a második hullámban - írja a portfolio.hu.

    Mikor kell pontosan tesztelni?

    A háziorvosok számára iránymutatásokat adtak ki, de minden orvosnak saját döntési szabadsága, hogy ha gyanúsnak véli az esetet, elkészítetteti-e a laboratóriumi vizsgálatot - mondta Müller Cecília újságírói kérésre válaszolva. A betegek állapotának megítélése is az orvos döntése.

    A PCR-tesztek elenyésző hányadáért kell fizetni

    A külföldről érkező, a karanténból 10 (korábban 14) nap után kikerülni kívánó személyeknek, illetve a járványügyi szempontból nem indokolt, kérésre elvégzett tesztekért kell csak fizetni, a mától érvényes 19 500 forintos hatósági ár a mintavétel és az analízis költségét tartalmazza csak.

    Hirdetés

    Nem mindenki a legközelebbi kórházba kerül

    A betegek és az egészégügyi személyzet érdekeit is szolgálja, hogy koncentrált kezelés zajlik a kórházakban, vagyis nem mindenkit a területileg illetékes kórház lát el.

    Vírustagadók és oltásellenesek

    Ők megalapozott szakmai háttérrel jellemzően nem rendelkeznek, az emberek elbizonytalanításával nagy károkat okoznak - mondta Müller Cecília tiszti főorvos. Kiss Róbert alezredes elmondta: a valótlan tények terjesztése, ez esetben a rémhírterjesztés törvényi tényállás. Eddig 467 büntetőeljárás volt a járvánnyal összefüggésben, rémhírterjesztés miatt 140 ilyen indult.

    Várható-e a bevásárlási idősávok és kijárási korlátozások bevezetése?

    Müller Cecília sajtókérdésekre válaszolva elmondta: tervszerűen zajlik a védekezés a második hullámban is, néhány szabályt kell csak rendkívül fegyelmezetten és szigorúan betartani annak érdekében, hogy ne legyen szükség még szigorúbb intézkedésekről. Utóbbiakról mindig az aktuális járványhelyzet alapján fognak dönteni.

    6 éves kortól kötelező a maszk

    Kiss Róbert alezredes elmondta: a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, vagy textil, illetve más anyagból készült, orrot és szájat elfedő maszkot viselni. A tömegközelkedés használata alól és a látogatásból kötelezően kizárandó az, aki ezt nem tartja be, ellenkező esetben rendőri intézkedésre lehet sort keríteni.

    186 iskolában van már digitális tanrend

    58, 71 és 87 éves fertőzöttek hunytak el az elmúlt 24 órában - ismertette a tiszti főorvos. 20 óvodában és 6 iskolában van jelenleg rendkívüli szünet megbetegedés miatt, emellett 186 intézményben döntöttek már tantermen kívüli digitális oktatásról, ebből 177 esetben csak egy-egy osztályt érint az intézkedés - ismertette Müller Cecília.

    Maszkszigor és 10 napos karantén

    Mozikban, színházakban, bevásárlóközpontok területén, egészségügyi és szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is viselni kell a maszkot a ma életbe lépett szigorúbb szabályoknak megfelelően. Emellett minden zárt helyen (pl. fodrászat, kozmetika) is javasolják a maszkhasználatot, sőt, mindenütt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság. Mai változás az is, hogy 10 napra csökkentették a kötelező házi karantén időtartamát. A lappangási idő 5-6 nap, ezért ez biztonságosnak tekinthető - mondta Müller Cecília. Aki bizonyítottan pozitív személy mellett volt, az nem szabadulhat 2 negatív PCR-teszttel a hatósági karanténból - hívta fel a figyelmet.

    25% a 20-29 évesek aránya a második hullámban

    Körülbelül egy hete 1000 főt közelíti a napi esetszám Magyarországon - hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztató elején Müller Cecília, hozzátéve: a koreloszlás változott, főleg a fiatal korosztály mutat most pozitivitást. A tavaszi időszakban a 65 éven felüliek aránya volt 25%, most ugyanez igaz a 20-29 éves korosztályra, akik az összes pozitív eset 24,9%-át teszik ki. A ma reggeli adatokat megismételve a tiszti főorvos azt is elmondta: 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.09.21 13:03, Megjelenés: 2020.09.21 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.