• Koronavírus: hamarosan újabb szigorításokra lehet szükség

    Szerző: portfolio.hu

    A fiatalok kevésbé fegyelmezettek, körükben most gyorsan terjed az új típusú koronavírus - mondta Szlávik János infektológus főorvos - adta hírül a portfolio.hu. Hozzátette: szerencsére közülük kevesen mutatnak súlyos tüneteket, viszont abból a szempontból veszélyes a dolog, hogy másokat is gyanútlanul megfertőzhetnek.

    Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Klubrádióban beszélt a járvány magyarországi terjedéséről.

    Mint ismertette: tavasszal sok idős beteg volt, sokan kerültek kórházba, intentív osztályra. Jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban és szerencsére egyelőre nagyon kevesen haltak meg.

    Hirdetés

    A járvány terjedése aggasztó méreteket öltött

    Kitért arra is, hogy most már tudjuk, hogyan védhetjük magunkat a járvány ellen, például maszkhordással, folyamatos kézfertőtlenítéssel és a hozzátartozókkal való kapcsolatkerüléssel, de sok fiatal úgy gondolja, hogy a vírus rájuk nem veszélyes, lazábbak, többet buliznak, kevesebben vesznek fel maszkot. Szlávik hozzátette: Kifejezetten veszélyes, hogy sok fiatal tünetmentesen lesz fertőzött.

    Az adatokkal kapcsolatosan a szakember elmondta: Magyarországon a halálozási adatok lakosságarányosan nem magasak, viszont a járvány terjedése aggasztó méreteket öltött. Hozzátette: Riadva látja, hogy bevásárolóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot.

    Az orvos szerint az embereknek egyszerűen elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, ezzel pedig másokat veszélyeztetnek.

    Szlávik elmondta azt is, hogy hamarosan újabb szigorításokra lehet szükség, ezt pontosan a járványgörbe többnapos átlaga alapján fogják eldönteni.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.09.09 13:03, Megjelenés: 2020.09.09 13:03
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Koronavírus és közelgő influenza

    A WHO és a világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása a jelenlegi helyzetben. Bár ez nem hatásos a koronavírus ellen, a kevesebb influenzás eset jelentősen csökkentheti az egészségügyi ellátás terhelését. Továbbra is nagyon fontos a járványügyi intézkedések betartása: a maszkviselés, távolságtartás és rendszeres, szabályos, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés, ezek mindkét kórokozó ellen bizonyítottan hatásosak a megelőzésben. Dr. Kemenesi Gábor és Prof. Dr. Jakab Ferenc összefoglalója.

    Jó hír érkezett a koronavírus egyik ígéretes gyógyszeréről

    Kedvező hírek érkeztek egy japán gyógyszer tesztjeiről, a koronavírusos betegeknél gyorsabb felépülést ígér az antivirális szer a legutóbbi kísérletek alapján. Akár már idén ősszel megkaphatja az engedélyt a gyógyszer Japánban a koronavírus kezelésére.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.