• Három új koronavírus-fertőzötett azonosítottak, és elhunyt két beteg

    Szerző: WEBBeteg.hu - koronavirus.gov.hu, worldometers.info

    Három újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így 593-re emelkedett az elhunytak száma Magyarországon.

    A járvány kezdete óta 2941-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 689 fő. Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti. Az esetszám Pest, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyében is emelkedett a napokban.

    Jelenleg 133 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. 2196-an hatósági házi karanténban vannak.

    COVID-fertőzöttek megyei eloszlása magyarországon, 2020. július 10.

    A magyarországi járványügyi adatok továbbra is kedvezőek, eddig el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. A járvány azonban nem ért véget, a környező országokban a megbetegedések számának növekedése  tapasztalható. Ezért a kormány, az Operatív Törzs, és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, így nem kizárt, hogy újabb szigorításokra lesz szükség hazánkban is a jövőben.

    Világszinten a napi új esetek száma rekordot döntött (223 230 fő), azaz még soha nem nőtt egy nap alatt annyival a fertőzöttek száma, mint tegnap. Továbbra is az Egyesült Államok és Brazilia a két fő gócpont, előbbiben több mint 61 ezer, utóbbiban csaknem 43 ezer fővel nőtt a COVID-fertőzöttek száma, de Indiában és Dél-Afrikában is közel 26 ezer illetve 14 ezer volt a napi esetszám. Európán belül Oroszországban (6509), szomszédaink közül pedig Ukrajnában (810) és Romániában (614) volt a leggyorsabb a járvány terjedése.

    A magyarok által is kedvelt nyaralóhelyeken jóval magasabb az új megbetegedések száma, mint hazánkban. Horvátországban 91, Ausztriában 102, Görögországban 50, Olaszországban 214, Törökországban pedig 1024 volt a napi érték.

    (WEBBeteg.hu - koronavirus.gov.hu, worldometers.info)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    Hirdetés
    Módosítva: 2020.07.10 10:03, Megjelenés: 2020.07.10 10:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.