• Müller Cecília: megint gyorsult itthon a járvány

    Szerző: portfolio.hu

    Az elmúlt 1-2 napon nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban - hangsúlyozta Müller Cecília a portfolio.hu tudósítása szerint.

    A felszabadított kórházi ágyak harmadát már visszaadták

    Az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe mától: visszavezették az elektív, azaz tervezhető műtéteket, krónikus ellátásokat, és a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is. Telefonos időpont egyeztetés szükséges – hívta fel a figyelmet.

    Müller Cecília jelezte: az áprilisban elrendelt kórházi ágyfelszabadítások összességének egyharmadáig igénybe vehetőek az újabb ellátások számára a kórházi ágyak. Mindenképpen prioritást élvez a szív- és érrendszeri betegek ellátása – jegyezte meg és jelezte, hogy ezzel a mai döntéssel ma a második ütembe léptünk.

    Hirdetés

    100 ezer lakosra vonatkozó járványügyi adatok

    A tisztifőorvos a nominális adatok ismertetése után emlékeztetett arra is, hogy 100 ezer lakosra vetítve hogyan néznek ki az egyes fertőzöttebb térségek arányszámai:

    • Magyarországon minden 100 ezer lakosra 36,2 lakos jut, aki igazolt fertőzött
    • Budapesten ez az adat 95,
    • Fejér megyében 85,9,
    • Zala megyében: 83,4,
    • Komárom-Esztergomban 66,2 és
    • Pest megyében 37,2.

    Müller Cecília: megint gyorsult itthon a járvány, tartsuk be a lazítás melletti szabályokat

    „Az elmúlt 1-2 napon nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul felhívnám a figyelmet arra, hogy tartsuk be az alapvető szabályokat, amelyek a könnyítéseket követően is érvényben vannak” – hangsúlyozta a tájékoztató kezdetén Müller Cecília.

    Az országos tisztifőorvos hozzátette: „nagyon résen kell lennünk, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező képet mutassunk. A vírus még mindig jelen van, itt van, tehát kérem, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, amelyek a fertőződés továbbadását tudják megakadályozni.”

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.05.18 13:03, Megjelenés: 2020.05.18 13:03
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Egy idős, krónikus beteg hunyt el.

    Meghaladta a hatmilliót a fertőzöttek száma

    A világban 6 060 207-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 369 156, a gyógyultaké pedig 2 456 790-re emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem május 31-ei összesítése szerint.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.