• Nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik a koronavírus-betegeknek az első hatásos gyógyszer

    Szerző: portfolio.hu/MTI

    Ahol ellaposítják a járványgörbét, ott lehetetlen jósolni a lefutásra - vélekedett az RTL-nek nyilatkozva Szlávik János, a a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

    A járvány folyamatosan, dinamikusan változó folyamat, tehát 1-2 hétnek el kell telnie ahhoz, hogy biztonsággal ki lehessen mondani, hogy a járvány előrehalad vagy csendesedik - fejtette ki a kilátások kapcsán a szakember, a lényeg szerinte, hogy a következő hetekben számolnunk kell újabb esetekkel és újabb halálesetekkel.

    Hirdetés

    Azokban az országokban, ahol ellaposították a járványgörbét, ott rendkívül nehéz jósolni

    Figyelmeztetett Szlávik János. Más európai országokban, ahol hirtelen lett sok eset, ott jól előre lehet jelezni a járvány csúcsát, ez Magyarország esetében viszont lehetetlen, ezért semmiképp nem bocsátkoznék egyelőre jóslatokba - mondta.

    Az infektológus szerint elképzelhető, hogy a járvány visszatér ősszel vagy télen, éppen ezért kell kihúzni kevés esetszámmal addig, hogy megérjük azt az időt, amikor már egy hatékony védőoltás a rendelkezésünkre áll. Egyes becslések szerint az ellenszer megjelenése nagyobb számban már ezen az őszön vagy télen bekövetkezhet - részletezte.

    Ha bárki a világon létrehoz egy védőoltást, akkor meglesznek a megfelelő kapacitások, hogy milliókhoz eljusson - tette hozzá az orvos, majd újra részletezte, hogy milyen meglévő gyógyszermixet alkalmaztak a koronavírus-betegek esetén. Az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, ami bizonyítottan hatásos, ez a Remdevisir nevű készítmény. Ez már a fázis 3 vizsgálatokban van, ami azt jelenti, hogy nagy számú betegeken próbálják ki a világon - nyilatkozta.

    Ez a készítmény nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik 

    Azoknak a betegek számára, akiknek súlyos, esetleg életveszélyes az állapotuk. A gyógyszer egy része az immunrendszer erősítésével hat, másik részük a vírus közvetlen elpusztításával, ez az újfajta készítmény pedig direkt vírusellenes hatékonysággal rendelkezik - fejtette ki. Gyakorlatilag már a fertőzés középső stádiumában hatékony lehet - fűzte hozzá.

    A koronavírus-fertőzéssel kezelt lélegeztetőgépre tett betegek jó része lekerül a gépről a Szent László Kórházban. Ez azonban hosszú idő is lehet, volt, akit 4 hétig is lélegeztettek.

    (portfolio.hu/MTI)

    Ajánlott tudnivalók a koronavírus-járványról

    Módosítva: 2020.04.22 07:46, Megjelenés: 2020.04.22 07:46
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    1820 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 38 krónikus beteg

    1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 56 098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett, 16 007-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 38 701 fő.

    COVID-19: a második hullám meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg

    A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére - nyilatkozta az országos tisztifőorvos a közmédiának.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.