• Nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik a koronavírus-betegeknek az első hatásos gyógyszer

    Szerző: portfolio.hu/MTI

    Ahol ellaposítják a járványgörbét, ott lehetetlen jósolni a lefutásra - vélekedett az RTL-nek nyilatkozva Szlávik János, a a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

    A járvány folyamatosan, dinamikusan változó folyamat, tehát 1-2 hétnek el kell telnie ahhoz, hogy biztonsággal ki lehessen mondani, hogy a járvány előrehalad vagy csendesedik - fejtette ki a kilátások kapcsán a szakember, a lényeg szerinte, hogy a következő hetekben számolnunk kell újabb esetekkel és újabb halálesetekkel.

    Hirdetés

    Azokban az országokban, ahol ellaposították a járványgörbét, ott rendkívül nehéz jósolni

    Figyelmeztetett Szlávik János. Más európai országokban, ahol hirtelen lett sok eset, ott jól előre lehet jelezni a járvány csúcsát, ez Magyarország esetében viszont lehetetlen, ezért semmiképp nem bocsátkoznék egyelőre jóslatokba - mondta.

    Az infektológus szerint elképzelhető, hogy a járvány visszatér ősszel vagy télen, éppen ezért kell kihúzni kevés esetszámmal addig, hogy megérjük azt az időt, amikor már egy hatékony védőoltás a rendelkezésünkre áll. Egyes becslések szerint az ellenszer megjelenése nagyobb számban már ezen az őszön vagy télen bekövetkezhet - részletezte.

    Ha bárki a világon létrehoz egy védőoltást, akkor meglesznek a megfelelő kapacitások, hogy milliókhoz eljusson - tette hozzá az orvos, majd újra részletezte, hogy milyen meglévő gyógyszermixet alkalmaztak a koronavírus-betegek esetén. Az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, ami bizonyítottan hatásos, ez a Remdevisir nevű készítmény. Ez már a fázis 3 vizsgálatokban van, ami azt jelenti, hogy nagy számú betegeken próbálják ki a világon - nyilatkozta.

    Ez a készítmény nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik 

    Azoknak a betegek számára, akiknek súlyos, esetleg életveszélyes az állapotuk. A gyógyszer egy része az immunrendszer erősítésével hat, másik részük a vírus közvetlen elpusztításával, ez az újfajta készítmény pedig direkt vírusellenes hatékonysággal rendelkezik - fejtette ki. Gyakorlatilag már a fertőzés középső stádiumában hatékony lehet - fűzte hozzá.

    A koronavírus-fertőzéssel kezelt lélegeztetőgépre tett betegek jó része lekerül a gépről a Szent László Kórházban. Ez azonban hosszú idő is lehet, volt, akit 4 hétig is lélegeztettek.

    (portfolio.hu/MTI)

    Ajánlott tudnivalók a koronavírus-járványról

    Módosítva: 2020.04.22 07:46, Megjelenés: 2020.04.22 07:46
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    56 ezer főre becsülhető az új koronavírus-fertőzésen átesettek száma Magyarországon az országos szűrés végéig

    Mindössze három főnek lett pozitív a PCR-tesztje a mintegy 10 500-ból a 2020. május 1-16. között végzett, a Semmelweis Egyetem vezetésével megvalósult országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat keretében. Emellett hetven főnél mutatta a vérvizsgálat azt, hogy átesett a COVID-19 betegségen.

    2 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4157 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.