Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19-világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

Az allergia esetén jellemző lehet a szemek erőteljes viszketése és intenzív kaparó érzés a torokban, illetve alkalmanként némi köhögés előfordulhat. A bronchospasmus (hörgőgörcs) az az érzés, amikor szorító érzést tapasztalunk a mellkasunkban, az allergiára nagyon jellemző.

Egy fontos dolog, amit mindenkinek tudnia kell, az az, hogy allergia esetén láz nem fordul elő.

Amit a COVID-19 kapcsán jelenleg is tapasztalunk, az az, hogy sokféle módon jelentkezik. Nyilvánvalóan a láz és az érzés, hogy vírusos tüneteink vannak, nagyon jellegzetesek. A köhögés az valójában nem azonnal jelentkezik, a száraz heves köhögés - főleg, ha korábbi allergiaszezonban nem volt - figyelemfelkeltő.

Úgy tűnik, hogy az emberek 30%-a a szaglás és az ízlelőképesség elvesztését tapasztalja, még mielőtt egyéb tünetei lennének. Így azt gondolhatjuk, hogy ha reggel felkelünk, megmérjük a hőmérsékletünket és nincs lázunk, valamint jó a közérzetünk és érezzük a kávé illatát, akkor rendben vagyunk, és remélhetőleg nem vagyunk COVID-19-fertőzöttek. Ám a szagló- és ízlelőképesség elvesztése COVID-19-fertőzés esetén csupán az emberek 30 százalékánál jelentkezik. Így ha valaki ezt a tünetet nem tapasztalja, attól még lehet fertőzött!

Azt semmiképp ne felejtsük el, hogy az esetek kiemelkedően nagy része tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár, így ezekből következtetni és kizárni a vírusfertőzést nem lehet. Ez pedig fontos társas kapcsolatainkat is figyelembe véve.

A kötőhártya-gyulladás egy olyan tünet, ami lehet allergiás eredetű is, de sajnos koronavírus-fertőzés esetén is felmerül.

Tovább COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Allergies vs. COVID, Social Distancing, Is Takeout Safe? (blogs.WebMD.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.