• Mekkora a világjárvány esélye Magyarországon?

    Szerző: Független Hírügynökség

    50 százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta még tavaly októberben Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke.

    Bujdosó László szerint a teljesen új vírus, amely a szakemberek szerint a madárinfluenza és a szezonális humán influenza vírusának egyesüléséből jöhet létre, Magyarországon akár 2,5 millió embert betegíthet meg, akik közül több, mint 62 ezren meg is halhatnak.

    Hirdetés

     Világjárványok

    A vírusok nagyobb genetikai változáson is átesnek időnként, ami az ember immunrendszerét felkészületlenül éri. Ezekben a speciális esetekben sok halálos áldozatot követelő világjárvány indul útjára - a XX. században négy ilyen nagyobb járvány volt. Az 1918-19-es "spanyol nátha", illetve az 1968-69-es "hongkongi nátha" miatt több tízmillió ember halt meg.

    A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben azért is hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy 5-10 éven belül influenza világjárvány tör ki. Az elnök szerint megfelelő felkészüléssel el lehet kerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon. Ugyanis, ha az állam semmit nem tenne, a gazdasági kár is elérhetné az 1200 milliárd forintot - tette hozzá.

    A felkészülés során Magyarország a védőoltásokra tette a hangsúlyt. Olyan új vakcinákat fejlesztettek ki a magyar szakemberek, amelyekkel e téren világelsők vagyunk - mondta az elnök. Ezen kívül speciális influenza elleni gyógyszerekből és maszkokból is készleteket halmoztak fel - jejtette ki a szakember a Független Hírügynökségnek adott 2008 októberi interjújában.

     Sertésinfluenza

    Nagyon súlyos fenyegetést jelent a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban terjedő betegség. A következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet belőle - mondta Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.
   • Világjárvány lehet a sertésinfluenzából?
   • Összehívták a magyar Pandémia Bizottságot
   • A bizottság felmérte azokat az intézkedési lehetőségeket is, amelyeket egy pandémia esetén az államnak meg kell hoznia. Ilyenek lehetnek az iskolabezárások, a határvédelem, amikor például minden hazánkba érkező turistának még a reptéren megmérik a lázát - tette hozzá.

    Ne várjunk az államra!

    Bujdosó László azt is elmondta: Pandémia esetén vannak olyan intézkedések, amelyeket az állam nem, csak a vállalatok tudnak meghozni. Ezért is tartja fontosnaka bizottság, hogy felkészítse a cégek vezetőit is arra, mi a teendő egy világjárvány idején.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A prevenciós bizottság elnöke szerint nagyon fontos a kommunkáció is, tehát az, hogy az emberek minél többet tudjanak a pandémiáról. Ezért hozták létre a www.pandemia.hu honlapot, amely a lakossági információkon túl, a nagyvállalatoknak is tanácsot ad.

     Állati vírusok

    A vírusoknak evolúciós szempontból kedvező, ha gazdafajt váltanak, azaz a kórokozó új fajokba települ - amelyekben vagy előidézi a betegséget, vagy nem. Amennyiben olyan gazdára talál, amely csak hordozójává válik és nem betegszik meg, ez szintén a vírus fennmaradását segíti elő, hiszen nem tudja elpusztítani a gazdaszervezetet még azelőtt, hogy más egyedekbe kerülne át, illetve a gazdaszervezet védekező reakciójával sem kell szembenéznie. Ezáltal fennmaradása hosszú időre biztosított, feltéve, ha a környezet változása nem veszélyezteti azt.
    A közelmúltban számos újonnan felbukkanó, állati és/vagy emberi megbetegedést okozó vírusról derült ki, hogy végső soron denevérekről került vagy közvetlenül, vagy egyéb állatok segítségével az emberre. 1994-ben egy ausztráliai farmon számos ló betegedett meg, melyek nagy része el is pusztult. A lovak gondozói is megfertőződtek, és haláleset is történt. A nyomok a denevérekhez vezettek, akiktől a lovak elkapták a vírust, mely a Hendra-vírus nevet kapta, majd átadták az emberre.
    A Kongó folyó vidékén 1996-ban bukkant fel az Ebola-vírus, s kipusztította a helyi gorillák illetve csimpánzok nagy részét, s számos emberi életet is követelt. A vírus denevérekről került a majmokba, amelyek leölésével és elfogyasztásával az ember is megbetegedett.
    1998-ban Malajzia területén az utóbb Nipah-vírusnak elkeresztelt kórokozó került denevérekről sertésekre, majd emberekre. E két utóbbi fajban nagyszámú halálos fertőzés történt. A 2003-ban Délkelet-Kínában elsőként felbukkant SARS kórokozója is denevérekből indult világ körüli útjára, majd okozott 8422 emberi megbetegedésből 916 halálos fertőzést. Ezen túl a denevérekben megtalálható a veszettség kórokozójával rokon lyssa-vírus is, mely szintén halálos kimenetelű emberi megbetegedéseket okoz.

    Legutóbb frissült: 2009.04.27 10:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Visszavonulóban az influenzajárvány - Aktuális információk

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 2017. február 13. és 19. között 44 000 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 66 200 fővel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.