• Karantén - nem korlátozás, hanem biztonság

    Szerző: Doktor 24 Egészségközpont

    A környező országok történéseit látva már mindenki azt találgatja, vajon mikor rendelik el nálunk is az otthoni kényszerpihenőt. Úgy ülünk az Operatív Törzs tájékoztatója elé naponta, hogy azt várjuk, bejelentik: másnaptól se ki, se be.

    De mit jelent valójában a teljes izoláció, mit a vesztegzár? Milyen fokozatai vannak és tudjuk-e, valójában milyen viselkedésformát vár el tőlünk, akik a járvány megfékezéséért be kell, hogy tartsuk az intézkedéseket: egymásért, a szűkebb és tágabb közösségünkért?
     
    A világjárvány (pandémia) esetén nem túlzás azt mondani, hogy a járvány terjedésének megfékezésére, a leghatékonyabb módszer az izoláció. Ha „bezárjuk előtte az ajtót”. A járvány jelenlegi, Magyarországon belüli helyzetét tekintve az idősebb generációnak, a 65 év felettiek korcsoportjának a legfontosabb, hogy ne hagyja el az otthonát. Ha komolyan vesszük, a járványügyi szempontoknak megfelelően az idős családtagoknak nem lenne szabad találkozniuk a „külvilággal”, mert BÁRKI beviheti hozzájuk a vírust, a legjobb szándékok ellenére is, mi magunk és az unokák is, akkor is, ha már nem kisgyermekek. Vagyis szigorúan véve nem időszerű, hogy „felugrok a nagyihoz”, „vigyázok kicsit a nagypapára”. Ha ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy a járványnak azon szakaszába értünk, amikor bármelyikünk vírushordozó lehet, amelyről a szervezetünk nem ad tünetekkel információt nekünk, akkor értjük meg, hogy miért szükséges magunk is csak annyit tölteni – megfelelő távolságot tartva – közösségben, amennyit feltétlenül szükséges.
     
    Hirdetés

    Ne éljük meg korlátozásként

    Dr. Spányik András a Doktor24 orvosigazgatója, pszichoszomatikus terapeuta szerint nagyon fontos, hogy mi magunk megértsük, hogy miért van szükség bármilyen típusú korlátozó intézkedésre. Ha ugyanis belátjuk, hogy ez a magunk, illetve szeretteink védelmét szolgálja, már nem korlátozásként élünk meg bármilyen fokú izolációt. 
     
    „Borzasztóan gyorsan történt, történik minden, érthető, hogy reakcióként az emberek egy része vagy „dacból” nem követi, vagy homokba dugja a fejét, esetleg pánikként éli meg az intézkedéseket. Új helyzet, amelyben a bizonytalanság a legnehezebb. Éppen ezért fontos tudni, hogy mi és miért történik. A legegyszerűbb és a karantén legenyhébb formájának is tekinthető nyilván, ha egy eddig sohasem látott, viszont már a szomszédos országokban viharosan és nagyon is látványosan végigsöprő világjárvánnyal van dolgunk, hogy bölcsen otthon maradunk, illetve lehetőség szerint minimalizáljuk másokkal a kontaktust. Így védve magunkat, szeretteinket és segítjük a járvány megfékezését.
     
    Ennél eggyel erősebb fokozatot jelent, amikor azt gondoljuk, hogy van rá minimális gyanúnk, hogy talán megfertőződhettünk, még ha panaszunk nincs is. Ez jelentheti, ha találkoztunk olyan valakivel, akinél később kimutatták a vírust, ráadásul, ha a 2 méteres közelében legalább 15 percet voltunk, akkor az már jelentős kockázatnak minősülhet. A másik rizikó, ha jártunk olyan területen, ahol később súlyos helyzetet hirdettek. Ilyenkor feltétlenül indokolt az önkéntes izoláció. Ez még mindig szabad elhatározás, de mind a saját, mind a közösség szempontjából a legokosabb döntés”- sorolja Spányik doktor.
     
    „Ezt viszont komolyan kell venni, vagyis nincsenek sem hosszabb, sem rövidebb kiruccanások, barátokhoz, de még a patikába, vagy a kisboltba sem” - teszi hozzá az orvosigazgató. Talán a legfenyegetőbb és a legnehezebben kezelhető bárki számára, amikor a hatóság javasolja, főként, ha elrendeli a karantént. Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik már azokat a magyar állampolgárokat is, akik vesztegzár alá helyezett helyről jönnek vissza az ország területére. Ugyan tünetük nincs, de ahogy átlépik a határt, kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át.
     
    Ha igazolódik az új koronavírus-fertőzés gyanúja, nincs kérdés, mentő viszi be a kijelölt kórházba. Akiknél viszont nem, ők is kötelesek két hétre úgynevezett hatósági házi karanténba vonulniuk, ami viszont már sokkal szigorúbb ellenőrzéssel jár, mint az önként vállalt izoláció, de ez a módszer az egyetlen lehetséges módja egy világjárvány megfékezésének”- folytatja Spányik doktor

    Mit jelent pontosan a hatósági házi karantén? 

    „A határon kapunk egy hatósági kötelezést arra, hogy 14 napra elzárjuk magunkat a külvilágtól és a bejárati ajtóra kötelesek vagyunk kitenni a „piros lapot” (hatósági figyelmeztető feliratot). Hatósági házi karantén esetén a rendőrség folyamatosan ellenőrzi annak betartását, a törvénysértés szankciókkal járhat. Ha fellépnek tünetek: például láz, köhögés, légszomj, kötelesek vagyunk a háziorvost vagy az ügyeletes orvost értesíteni, s a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni”- mondja az orvosigazgató.

    A hatósági házi karanténban érvényes szabályok 

    Ahogy azt a kormányzati kommunikáció ismerteti: a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhatunk, az ajtóban átvehetjük a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Természetesen, ha egyedül élünk, segítségre lesz szükségünk, aki bevásárol, vagy adott esetben elmegy helyettünk a patikába. Ételt és bevásárlást is rendelhetünk, csak arra figyeljünk, hogy ne lépjünk közvetlen kontaktusba egyik segítőnkkel sem. Érdemes a barátoknak vagy az éttermeknek, boltoknak online fizetni, átutalni a pénzt. Bárki is hozza az ételt, a csomagot, kérjük meg, hogy a csöngetés után ne a kezünkbe, inkább csak a földre helyezze le, távolodjon el legalább 2 méterre, s mi majd felvesszük a termékeket, ha már biztonságos. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.
     
    Mindezek mellett a karantén emeltebb fokozata - amelyről a híradásokban hallhatunk Olaszországban - amikor már egy kerületet, várost vagy egy adott lakosságcsoportot szükséges elkülöníteni az egészséges lakosságtól. Nem lehet a körzetet elhagyni, és rendszeresen ellenőrzik az itt élőket. Mindennemű ellátásukat a kormányzati szervek oldják meg.
     
    Módosítva: 2020.03.23 14:35, Megjelenés: 2020.03.23 14:35
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Ritka betegségek, gyakori gondok a járvány idején

    Egy járvány során sokszor az olyan, egyébként is sérülékeny betegcsoportok kerülhetnek még rosszabb helyzetbe, mint a ritka betegséggel élők. A RIROSZ segített, ahol tudott, igyekezett felhívni a problémára a figyelmet, végül pedig felmérte a tapasztalatokat. Az Európai Ritka Barométer felmérés előzetes magyar adatai alapján az érintettek elsöprő többsége találkozott egyes kezelések, vizsgálatok elmaradásával vagy elhalasztásával.

    3 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4145 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.