• Influenza: Járvány van Magyarországon

    Szerző: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 37 200 fővel szemben 2020. február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 398 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

    Az év nyolcadik hetében érkezett a legtöbb jelentés az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról. Hét megyében (Baranya 1, Bács-Kiskun 1, Fejér 3, Hajdú-Bihar 1, Heves 2, Komárom-Esztergom 1 és Veszprém 1) összesen tíz gyermekközösséget érintő járványt jelentettek. Hét járvány esetében történt mintavételezés, a vizsgálatok folyamatban vannak.

    Hirdetés

    Az óvodások és az általánosiskolás-korú gyermekek a legérintettebbek

    A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2020. év 4. naptári hetétől kezdődően lakosság 1,6%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. 2020. év 8. hetében a megbetegedések száma (38 900) alig változott az előző héthez viszonyítva. Továbbra is az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek a legérintettebbek. A héten összesen 46 influenzavírust (30 influenza A és 16 influenza B) azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központban, az influenza pozitivitási arány 52,4% volt.

    A 2019. év 40. és 2020. év 8. hete között összesen 716 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 152 főnél igazoltak influenza A [82 influenza A(H1N1)pdm09, 35 influenza A(H3N2), 35 A(NT)] és 48 főnél influenza B vírus okozta fertőzést. Negyvenkét megbetegedés hátterében adenovírus, tizenöt esetben RSV fertőzés állt. Emellett a kórházakban a diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok során összesen 343 esetben influenza A, 49 esetben influenza B, továbbá 230 esetben RS vírust mutattak ki.

    Olvasson tovább! Miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

    (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ))

    Módosítva: 2020.02.28 11:03, Megjelenés: 2020.02.28 11:03
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Szakértő: az idősek és krónikus betegek oltassák be magukat influenza ellen

    Az idősek és a krónikus betegek feltétlenül oltassák be magukat az influenza ellen, mert bár a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések - maszkhasználat, kézmosás, távolságtartás - akadályozzák az influenza terjedését is, nem helyettesítik a védőoltást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Influenza: továbbra is a védőoltás a legjobb védekezés

    A világ az elmúlt hónapokban egy másik légúti fertőzéssel, a koronavírussal volt elfoglalva, ám ősszel várhatóan ismét beköszönt hazánkba az influenzaszezon. A betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás - hívta fel a figyelmet dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

    Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

    Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

    A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.