Hirdetés
   • Influenza: Járvány van Magyarországon

    Szerző: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 37 200 fővel szemben 2020. február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 398 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

    Az év nyolcadik hetében érkezett a legtöbb jelentés az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról. Hét megyében (Baranya 1, Bács-Kiskun 1, Fejér 3, Hajdú-Bihar 1, Heves 2, Komárom-Esztergom 1 és Veszprém 1) összesen tíz gyermekközösséget érintő járványt jelentettek. Hét járvány esetében történt mintavételezés, a vizsgálatok folyamatban vannak.

    Hirdetés

    Az óvodások és az általánosiskolás-korú gyermekek a legérintettebbek

    A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2020. év 4. naptári hetétől kezdődően lakosság 1,6%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. 2020. év 8. hetében a megbetegedések száma (38 900) alig változott az előző héthez viszonyítva. Továbbra is az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek a legérintettebbek. A héten összesen 46 influenzavírust (30 influenza A és 16 influenza B) azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központban, az influenza pozitivitási arány 52,4% volt.

    A 2019. év 40. és 2020. év 8. hete között összesen 716 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 152 főnél igazoltak influenza A [82 influenza A(H1N1)pdm09, 35 influenza A(H3N2), 35 A(NT)] és 48 főnél influenza B vírus okozta fertőzést. Negyvenkét megbetegedés hátterében adenovírus, tizenöt esetben RSV fertőzés állt. Emellett a kórházakban a diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok során összesen 343 esetben influenza A, 49 esetben influenza B, továbbá 230 esetben RS vírust mutattak ki.

    Olvasson tovább! Miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

    (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ))

    Módosítva: 2020.02.28 11:03, Megjelenés: 2020.02.28 11:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Az influenzások száma már csökken

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint Magyarországon március 16-22. között 13 300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, szemben az előző heti 25 ezerrel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Influenza: Járvány van Magyarországon

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 37 200 fővel szemben 2020. február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 398 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

    Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

    Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

    A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.