• Influenza - megugrott a betegszám

    Szerző: infostart.hu

    Egy hét alatt hetven százalékkal nőtt az influenzások száma Magyarországon. A betegek között sok a gyerek. A védőoltást még most is be lehet adatni, viszont a védettség nem alakul ki azonnal.

    Az ötödik hétre 30 ezerre nőtt az orvoshoz fordulók száma, ez az előző héthez viszonyítva egy 70 százalékos emelkedést jelent - ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központi járványügyi szakértője. Az influenzaszerű megbetegedések száma az egész ország területén emelkedett, minden megyében, így a fővárosban is.

    Hirdetés

    Leggyakrabban az óvodás korúak között fordul elő

    A százezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest-, Győr-Moson-Sopron-megyében és Budapesten volt a legmagasabb, és úgy tűnik, hogy a legkevésbé érintett terület változatlanul Csongrád-, Somogy- és Hajdú-Bihar-megye. Tolna-megyében egy hét alatt több mint négyszeresére, Bács-Kiskun-megyében pedig közel háromszorosára nőtt a betegek száma, míg Komárom-Esztergom-megyében több mint kétszeresére emelkedett a megbetegedések száma.

    Az influenza leggyakrabban az óvodás korúak között fordult elő. Óvodai, illetve iskolai járványokról kapott a múlt héten jelentést a Nemzeti Népegészségügyi Központ – jegyezte meg Molnár Zsuzsanna, hozzátéve: az említett korcsoportok esetében több mint kétszeres a megbetegedési gyakoriság az átlaghoz képest, ugyanis a gyerekek között többen lehetnek, akik még nem találkoztak ezzel a vírussal. Ráadásul a Magyarországon kimutatott vírusok 80 százaléka influenza A és 20 százaléka influenza B, ezen belül is a H1N1 dominál, ami tipikusan a fiatalokat betegíti meg.

    Olvasson tovább! Fontos tudnivalók az influenzáról

    (infostart.hu)

    Módosítva: 2020.02.07 09:36, Megjelenés: 2020.02.07 09:36
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4166 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    SARS-CoV-2 - Vírusnyomok a szennyvízben

    A koronavírus már decemberben jelen lehetett Olaszországban, állítják az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) szakemberei az egyes térségek szennyvizeiből vett minták elemzése alapján.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

    Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

    Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

    A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.