Randizás és herpesz - Kell-e szólnom a partneremnek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Az orális herpesszel való randizás a legtöbb ember számára kellemetlen. Nehéz elmondani az új partnernek, hogy fertőző betegséggel diagnosztizálták. Valószínűleg azon gondolkodik, mi az, amit feltétlenül el kell mondania, és mi az, amit elkerülhet a beszélgetésből.

Tudnia kell, hogy az orális herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV-1) fertőzőképes, és fennáll a lehetőség arra, hogy szájjal történő érintkezés során orális vagy genitális herpesszel fertőzi meg partnerét, még akkor is, ha a szájon épp nincsenek sebek.

Ne feledje, hogy a legtöbb ember tudni szeretné, minek teszi ki magát egy új kapcsolatban!

Sokan úgy vélik, nem fontos a herpeszükről beszélni, hiszen kisgyermekkoruk óta fertőzöttek, s nem úgy gondolnak a betegségükre, mint STD-re. Pedig fontos, hogy beszéljen potenciális szexuális partnerével bármilyen olyan fertőző betegségről, ami veszélyének kiteheti őt. Ez alól az orális herpesz sem kivétel! Felmérések szerint egyre több genitális herpesz fertőzést is okoz a HSV-1.

A herpeszes sebekről

A herpeszes szájüregi, vagy ajaksebeket általában a HSV-1 okozza. Ez egy olyan herpesz vírus fajta, ami genitális herpeszt is okozhat. Bár a sebeket a HSV-2 genitális herpesz vírus is kiválthatja, az ez által okozott orális fertőzés sokkal kevésbé gyakori, mint a HSV-1 által okozott genitális fertőzések. Az orális herpeszes sebtől szenvedő betegek sokkal nagyobb eséllyel fertőzik a partnerüket genitális herpesszel, mint fordítva.

Bővebben Ajakherpesz és nemiherpesz

Miért fontos szólni róla a partnernek?

A herpeszvírusok rendkívül fertőzőek, és nem csak csókolózással terjednek. Amennyiben orális herpesz fertőzése van, a partnere akár genitális herpesz fertőzést is kaphat orális szex során. Függetlenül attól, hogy partnere férfi vagy nő, a herpesz könnyen terjed orális szex során.

Vannak, akik vonakodnak szexuális kapcsolatot létesíteni olyan személlyel, akinek orális vagy genitális herpesze van. Azonban ez a vonakodás messze nem általános. S noha nehéz egy ilyen kényes témáról beszélgetni még mielőtt szexuális aktusra kerülne sor, sokkal nagyobb valószínűséggel alakíthat ki egy tartós, igazságon és bizalmon alapuló kapcsolatot általa. Az emberek hajlandóak kockázatot vállalni a szerelemért, és kevésbé valószínű, hogy partnerüket hibáztatják a herpeszért, ha a veszélyek tudatával mennek bele a kapcsolatba. A HSV-1-gyel való randizás sokkal könnyebb, ha mindenki tisztában van a kockázatokkal.

Hogyan mondja el partnerének, hogy herpesze van?

- Igazán kedvellek, de mielőtt továbblépnénk, el akarom mondani, hogy ajakherpeszem van. Mivel fertőző, és a herpeszvírus okozza, fontosnak tartom, hogy tudj róla, mielőtt csókolóznánk vagy szeretkeznénk.

- Az exemnek is volt. És mit jelent ez a számomra?

- Nos, a herpeszvírus csókolózás vagy orális szex közben is átadható, ezért én mindig törekszem a biztonságra, de ez sem jelent tökéletes védelmet.

- Soha nem védekeztünk orális szex közben. Akkor lehet, hogy nekem is herpeszem van?

- Nem feltétlenül. A vírus nem minden szexuális aktus során terjed, de lehet, hogy jobban éreznéd magad, ha kiderítenéd, egy tesztből kiderül.

- Létezik herpesz teszt?

- Igen, egy vérvizsgálatból megmondható, hogy fertőzött vagy-e, még akkor is, ha nincsenek tüneteid.

- Nem is tudtam róla.

- Úgy tűnik, sok dolgot át kell beszélnünk, mielőtt szeretkeznénk.

- De ez azt jelenti, hogy akarsz?

- Igen. És te?

- Persze.

Amennyiben orális szex során fertőződött meg

Ha Ön is azok közé tartozik, aki orális szex során fertőződött meg a nemi herpesszel, beszéljen partnerével arról, mi történt! Ne vádolja, hiszen valószínűleg nem szándékosan akarta STD-vel megfertőzni!

Sajnos sok ember van, aki nincs tisztában az ajakherpesz orális szexszel történő átvitelének kockázatával. Szerencsére ez a kockázat nagymértékben csökkenthető a megfelelő barrier módszerek vagy szupresszív terápia által.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Why You Should Tell Your Partner If You Have HSV-1 (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.