Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

Azonban megelőző intézkedésekkel és megfelelő, célzott kezeléssel elérhető, hogy ritkábban alakuljon ki herpesz, illetve hogy a tünetek csillapodjanak és a betegség fellángolásainak lefolyása jelentősen enyhüljön.

Mit tehet a herpeszes fellángolások megelőzése érdekében?

A herpeszt kiváltó tényezők következetes kerülésével, kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, valamint rendszeres testmozgással minimálisra csökkenthető a herpesz fellángolásának esélye, illetve gyakorisága.

A bőrvédelem szerepe

A napozás, az UV sugarakkal szembeni nem megfelelő védelem és az intenzív szoláriumozás a herpesz fellángolását okozhatja. Nagyon fontos az ajkak (illetve az arcbőr) megfelelő hidratálása és UV sugarakkal szembeni védelme magas faktorszámú fényvédő készítményekkel. Az ajkak védelmére kifejezetten erre a célra készült UV-szűrővel rendelkező ajakíreket használjon! A hosszas napozások kerülendők!

Az immunrendszer erősítésének szerepe

Tény, hogy ha az immunrendszer valami miatt legyengül, akkor a herpesz előtör. Ez bekövetkezhet intenzív napozás hatására, ilyenkor az immunrendszer gyengül és ezáltal a szervezet különösen sérülékeny, a fertőzésekre fogékony lesz. Azonban a náthavírusok és influenzavírusok által okozott heves fertőzések, valamint az egyoldalú, illetve hiányos (különösen a C-vitamin-hiányos) táplálkozás is kedvez a herpesz fellángolásának.

Tudományos tesztekkel igazolták, hogy bizonyos élelmiszerek a herpeszes fellángolások intenzitását és időtartamát befolyásolni tudják, és ezáltal elkerülhető a herpesz előtörése vagy legalábbis csökkenthető a fellángolások gyakorisága. Különösen a lizint tartalmazó élelmiszerekkel érhetők el jó eredmények, melyeket az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe lehet iktatni.

Lizint tartalmaznak a következő élelmiszerek:

  • Halak: lazac, szardínia, tonhal, tőkehal
  • Tejtermékek: sajtok, túró
  • Hüvelyes zöldségek: lencse, bab

Ez a cikk is érdekelheti Lizinnel a herpesz ellen

Forduljon orvoshoz!

Sajnos néhány esetben az említett óvintézkedések betartása mellett is, minden felismerhető kiváltó ok nélkül előtörhet a herpesz. Ha Önnél gyakran alakul ki herpesz vagy megterhelő tünetekkel jár, fájdalmas, esetleg nagy kiterjedésű, feltétlenül forduljon orvoshoz és kérjen tanácsot tőle a megelőzést és kezelést illetően.

Tovább Az ajakherpesz kezelése

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
beobachter.ch/gesundheit, herpes.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.