Ritkán, de még fertőz a TBC

Szerző: Debreceni Egyetem

Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

A krónikus, cseppfertőzés útján terjedő betegség évtizedeken át világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának” vagy „kapitányának” nevezték. Magyarországon a 19. század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. A betegség hazánkban ma már nagyon ritka, jelenleg 7,7 százezrelék az új betegek száma, tehát 100 ezer lakosból 7 lesz beteg. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is évek óta csökkenő tendenciát mutat a TBC-s betegek száma.

Amíg 2012-ben 74 tuberkulózisban szenvedő beteget ápoltunk a klinikán, addig 2015-ben 43, tavaly pedig 34 TBC-s beteg szorult ellátásra – tájékoztatott Szilasi Mária.

A Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: hazánkban minden egészséges újszülött számára kötelező a BCG-oltás, ami a csecsemőket és kisgyermekeket védi a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól, valamint az egész testre kiterjedő tuberkulózistól.

Olvasson tovább! A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

A TBC-t okozó baktériumok jellemzően a tüdőt támadják meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést

Tartós köhögés, hőemelkedés, fáradtság, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet lehetnek azok a tünetek, amelyek alapján gondolni lehet a fertőzésre, amely gyógyszeresen kezelhető, de lehet halálos kimenetelű is – sorolta a szakember.

Még jelenleg is a TBC a vezető halálok, ha egy baktérium által okozott halálozást veszünk figyelembe. Világszerte körülbelül 8,7 millióan betegszenek meg újonnan, és évente mintegy kétmillióan halnak meg a legyőzöttnek hitt betegségben. Erre emlékeztet a március 24-i TBC elleni küzdelem világnapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig megközelítőleg 1 milliárd ember válik friss fertőzés, és ebből 200 millió aktív betegség áldozatává, 35 millióan pedig meghalhatnak a betegségben. A kór újraéledésében szerepet játszik, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból a legális és illegális bevándorlók növelik a behozott fertőző gócok kockázatát. Emellett a kórokozó az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb gyógyszerekre van szükség az eredményes terápiához.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Ismét emelkedik a szennyvíz...

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

Majomhimlő - tovább nőtt a...

Újabb kilenc, 23-50 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti...

Tbc - A betegség tünetei és...

A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2...

A tuberkulózis (tbc) tünetei és...

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így...

A tuberkulózis (tbc)...

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú...

Multirezisztens tuberkulózis...

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.