• Ritkán, de még fertőz a TBC

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A krónikus, cseppfertőzés útján terjedő betegség évtizedeken át világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának” vagy „kapitányának” nevezték. Magyarországon a 19. század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. A betegség hazánkban ma már nagyon ritka, jelenleg 7,7 százezrelék az új betegek száma, tehát 100 ezer lakosból 7 lesz beteg. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is évek óta csökkenő tendenciát mutat a TBC-s betegek száma.

    Hirdetés

    Amíg 2012-ben 74 tuberkulózisban szenvedő beteget ápoltunk a klinikán, addig 2015-ben 43, tavaly pedig 34 TBC-s beteg szorult ellátásra – tájékoztatott Szilasi Mária.

    A Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: hazánkban minden egészséges újszülött számára kötelező a BCG-oltás, ami a csecsemőket és kisgyermekeket védi a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól, valamint az egész testre kiterjedő tuberkulózistól.

    Olvasson tovább! A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

    A TBC-t okozó baktériumok jellemzően a tüdőt támadják meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést

    Tartós köhögés, hőemelkedés, fáradtság, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet lehetnek azok a tünetek, amelyek alapján gondolni lehet a fertőzésre, amely gyógyszeresen kezelhető, de lehet halálos kimenetelű is – sorolta a szakember.

    Még jelenleg is a TBC a vezető halálok, ha egy baktérium által okozott halálozást veszünk figyelembe. Világszerte körülbelül 8,7 millióan betegszenek meg újonnan, és évente mintegy kétmillióan halnak meg a legyőzöttnek hitt betegségben. Erre emlékeztet a március 24-i TBC elleni küzdelem világnapja.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig megközelítőleg 1 milliárd ember válik friss fertőzés, és ebből 200 millió aktív betegség áldozatává, 35 millióan pedig meghalhatnak a betegségben. A kór újraéledésében szerepet játszik, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból a legális és illegális bevándorlók növelik a behozott fertőző gócok kockázatát. Emellett a kórokozó az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb gyógyszerekre van szükség az eredményes terápiához.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2018.03.23 16:58
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Gombás fertőzés - Ami a reklámokból kimaradt

    Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást.

    A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

    A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Mellkas-csapolás: mikor szükséges, és hogyan történik?

    A mellkas-csapolás olyan, kizárólag orvos (pl. tüdőgyógyász, belgyógyász vagy sebész-traumatológus) által végezhető beavatkozás, amelynek során a tüdőt kívülről borító, illetve a mellkasfalat belülről borító (egészséges esetben egymáshoz tapadó) mellhártyák közé valamilyen okból folyadék kerül, amelyet egy tűn keresztül eltávolítanak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.