Magyarországon nincs kanyarójárvány

MTI
megjelent:

Hazánkban nincs járvány - szögezte le a Dél-Pesti Centrumkórház. Tájékoztatásuk szerint valóban ápoltak bizonyítottan kanyarós beteget Budapesten, de - mint kiemelték - az egy elszigetelt eset.

A konkrét esettel kapcsolatban tájékoztatást nem adhattak, azt viszont elmondták: Magyarországon az elmúlt években csak néhány behurcolt, elszigetelt eset fordult elő.

Magyarországon a lakosság magas kanyaró elleni átoltottsága miatt egy kanyarójárvány kialakulásának esélye is minimális - hangsúlyozta az intézmény.

A kanyaró tünetei
Lázzal kezdődik, majd csakhamar felső légúti, hurutos tünetek jelennek meg (gyulladás, orrfolyás, száraz köhögés), valamint kötőhártya-gyulladás alakul ki. A beteg már ekkor fertőz és fertőzőképessége a kiütések megjelenését követő négy napig tart.

Magyarországon a kötelező védőoltási rend egyedülálló

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások tekintetében az átoltottság 98 százalék fölött van, ez gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad - fejtette ki az kórház az M1-nek.

A Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) hivatkozva írt arról: eddig 2873 egészségügyi dolgozóról derült ki, hogy nem védett megfelelően a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kellett kapniuk.

Bővebben Kanyaró - Tünetek és szövődmények

(MTI)

Cikkajánló

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Kanyaró
A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.