• Védelem agyhártyagyulladás ellen - Már elérhető a védőoltás

    Szerző: Pfizer

    Már a hazai gyógyszertárakban is elérhető a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B ellen védettséget nyújtó oltás - olvasható a Pfizer közleményében.

    A fiatalok esetében fokozott a kockázat!

    A meningococcus betegség szempontjából a serdülők és a fiatal felnőttek fokozott kockázatnak vannak kitéve.

    „A fertőző agyhártyagyulladással kapcsolatos híradások legtöbb esetben a csecsemőket és kisgyermekeket érintő kockázatokat emelik ki a betegséggel kapcsolatban, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy életmódjuk miatt a 10-25 éves korosztály védelmének biztosítása ugyanilyen jelentőséggel bír” - fogalmazott Zsigmond Krisztina, a Pfizer magyarországi vakcina üzletágának igazgatója.

    A nagyobb méretért kattintson a képre!

    Tünetmentesen is hordozható a betegség

    Meningococcus B
    Európában és hazánkban is a meningococcus okozta megbetegedések legnagyobb részéért a B csoportú meningococcus (MenB) felelős.

    A fiatal felnőtteknél kiemelkedően magas, mintegy 24%-os is lehet a tünetmentes hordozók aránya. Az a tény is a megelőzés mellett szól, hogy ez a korosztály nemegyszer csak a súlyosabb, időben később jelentkező tünetekkel fordul orvoshoz és kerül kórházba, ezért a meningococcusfertőzés halálozása ebben a korcsoportban magasabb, mint a kisgyermekeknél.

    Hirdetés

    A meningococcus nem gyakori, de annál súlyosabb kórkép

    A betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődhet, és hirtelen, akár 24 óra alatt is halálos lefolyású lehet. Halálozási aránya a rendelkezésre álló antibiotikum-kezelés ellenére is mintegy 10%-os. Akár a 20%‑ot is elérheti a gyógyultak körében, akiknél rokkantság, például végtagamputáció, látás- vagy halláskárosodás, értelmi sérülés vagy a mozgáskoordinációt érintő végleges életminőség-romlás következik be.

    Tudjon meg többet! A gennyes agyhártyagyulladás tünetei és megelőzése

         

    „Természetesen 100%-os védelemről klinikai értelemben nem beszélhetünk, de családunk, szeretteink megóvása érdekében a védőoltás jelenti a jelenleg elérhető legbiztosabb megelőzési formát ezzel a rendkívül súlyos lefolyású betegséggel szemben” – jelentette ki az üzletágvezető.

    Olvasson tovább! Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    (Pfizer)

    Módosítva: 2018.01.24 12:44, Megjelenés: 2018.01.24 12:44
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    Gombás fertőzés

    Gombás fertőzés

    Dr. Pellion Szilvia

    Kezelés nélkül veszélyessé válhat! Tanácsok a kezeléshez, tippek a megelőzéshez.

    A plexi álarc nem állítja meg az új koronavírus terjedését

    Amerikai tudósok a műanyagból készült arcpajzsok (plexi álarcok) védőfunkcióját vizsgálták. Arra a megállapításra jutottak, hogy ezek kevésbé hatékonyak, mint a hagyományos, textilből készült vagy sebészi maszkok.

    Szlávik: súlyos szövődményeket hagyhat hátra a vírus

    Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő faradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

    Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

    Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen azonban elérhetőek védőoltások, így a sokszor halálos kimenetelű betegség jelentős részben megelőzhető.

    Az agyhártyagyulladás

    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

    A gennyes agyhártyagyulladás tünetei és megelőzése

    A nyári és őszi időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, például a gennyes agyhártyagyulladás. A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást sokan ismerik, és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy ez az oltás védelmet nyújt a gennyes agyhártyagyulladás egyéb kórokozói ellen is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.