• Rejtélyes csókbetegség terjed Somogyban

    Szerző: sonline.hu

    A nyállal terjedő vírusfertőzés hetekre ágyba dönti a fiatalokat Somogyban. Aki már egyszer megfertőződött, az a védettséget is megszerezte.

    Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályának főorvosának tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban minden héten kórházba kerül egy-két fiatal beteg Somogyban a csókbetegségnek is nevezett vírusfertőzéssel, a mononukleózissal, amely legkönnyebben nyállal terjed – írja a sonline.hu.

    Hirdetés

    Ez egy rendkívül hosszan, több mint egy hónapig is elhúzódó betegség, amely leginkább a tinédzserek között terjedő. A megbetegedés tünetei jellemzően fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, torokfájás, majd mandulagyulladással és a nyirokcsomó megnagyobbodásával folytatódik.

    A betegségnek csak a tüneteit tudják kezelni, maga a kórokozó a szervezet által termelt ellenanyagok segítségével a vérből mutatható ki.

    A csókbetegség

    A mononucleosis infectiosa olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban fordul elő. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség nem határozható meg. A csókbetegség avagy mononucleosis infectiosa

    (sonline.hu)

    Módosítva: 2017.01.31 07:38, Megjelenés: 2017.01.31 07:38
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    A csókbetegség avagy mononucleosis infectiosa

    A mononucleosis infectiosa (mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny vírusos megbetegedés. A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve csókbetegségnek is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján).

    Mononukleózis: krónikus fáradtság szindróma is kialakulhat

    A mononukleózissal (mirigylázzal, csókbetegséggel) megfertőződött tizenéveseknél krónikus fáradtság-szindróma alakulhat ki - közölték amerikai orvosok a Pediatrics című szakfolyóirat júliusi számában megjelent tanulmányukban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.